Hlavní obsah

Technické služby ve Frýdku-Místku jsou připraveny na zimu

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní údržbu komunikací ve Frýdku-Místku zajišťují technické služby. K 1. listopadu přešly na takzvaný zimní režim, což znamená, že od tohoto data musí být plně připraveny na nástrahy zimy.

Foto: Jana Matějíková

TS a.s- posypová sůl

Článek

Veškerá technika potřebná k odklízení sněhu, ale i údržbě komunikací v mrazivých dnech je již připravená vyjet do terénu. Jedná se o silniční a chodníkové sypače s pluhem, víceúčelový sypač Tatra s nástavbou pro posyp inertním i chemickým materiálem, nakladač, rýpadla a další vozidla. Plužit budou také tři traktory s radlicemi. Připraveno je i 1200 tun posypové soli a další tuny strusky, které jsou nově uskladněny v objektu kasáren.

„Letos jsme poprvé využili volných skladovacích prostor v objektu kasáren pro posypovou sůl, kde jsme si pronajali dva sklady, abychom měli vždy potřebné množství snadno k dispozici. Dříve jsme měli sůl uskladněnou u dodavatelů. Tohle nové řešení je ale mnohem výhodnější, protože v případě sněhové kalamity a mrazů máme posypový materiál ihned k dispozici a nemusíme čekat na jeho dodání,“ uvedl předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut s tím, že zavedena je také stálá dispečerská služba zimní údržby, která je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně.

Zimní údržba je prováděna podle operačního plánu schváleného magistrátem města. V tomto plánu je seznam jednotlivých tras plužení vozovek, technologie zimní údržby vozovek i pořadí důležitosti komunikací.

Vozovky jsou rozděleny do čtyř kategorií. Podobně to je i s chodníky, které jsou dle důležitosti rozděleny do čtyř kategorií. Od stupně důležitosti se následně odvíjí doba, ve které má být zabezpečena sjízdnost komunikace. Tu stanovuje zákon o pozemních komunikacích. Jako první jsou ošetřovány komunikace s hromadnou veřejnou dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace.

TS a. s. zajišťují zimní údržbu 352 kilometrů místních komunikací, které patří do správy statutárního města Frýdek-Místek, včetně komunikací v místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky, ale také v lokalitách Baranovice, Gajerovice, Bahno.

Technické služby nezajišťují zimní údržbu na silnicích, které nepatří městu, jsou ve vlastnictví Moravskoslezského kraje nebo státu a jejich údržbu provádí Správa silnic MS kraje.

Krajské silnice – ul. Bruzovská, Lískovecká, Revoluční, J. Opletala, 17. listopadu, Ostravská, Na Vyhlídce, Staroměstská a Slezská.

Silnice ve vlastnictví státu – ul. Hlavní, Příborská a Beskydská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám