Hlavní obsah

Technické služby ve Frýdku-Místku jsou na zimu připraveny

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní údržbu komunikací, které jsou v majetku města Frýdek-Místek, zajišťují technické služby. Již od října se chystaly na zimní období, mají připravenu techniku, posypové materiály, sestaveny služby dispečerů i plán zimní údržby komunikací.

Foto: TS a.s.

Odklízení sněhu TS a.s.

Článek

Od 1. listopadu přejdou na takzvaný zimní režim, což znamená, že od tohoto data jsou plně připraveny na nástrahy zimy. 

„Technika potřebná k odklízení sněhu a údržbě komunikací, od multikár, které se využívají zejména na sídlištích, přes traktory s radlicemi až po sypače s pluhy, je připravená vyjet do terénu. Plné jsou také sklady se solí, té je v bývalých místeckých kasárnách uskladněno přes tisíc tun. Struskou se technické služby zásobují průběžně. Stejně jako v minulosti bude opět zavedena stálá dispečerská služba zimní údržby. K dispozici bude nepřetržitě 24 hodin denně na telefonním čísle 558 443 213,” připomenul náměstek primátora Karel Deutscher s tím, že dispečeři budou sledovat předpověď počasí a hlídat vývoj teplot na městských komunikacích, které jsou opatřeny teplotními čidly. Na základě těchto údajů a dalších informací budou řídit zimní údržbu městských komunikací.

Zimní údržba probíhá podle operačního „Plánu zimní údržby“ schváleného magistrátem města. Obsahuje mimo jiné seznam jednotlivých tras plužení vozovek, způsob údržby i pořadí důležitosti komunikací.

Jako první jsou ošetřovány komunikace s hromadnou veřejnou dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace. Podobně to je i s chodníky. Od stupně důležitosti se následně odvíjí doba, ve které má být zabezpečena sjízdnost komunikace. Tu stanovuje zákon o pozemních komunikacích.

Plán zimní údržby popisuje také způsob, jak se mají vozovky ošetřovat, zda posypem chemickým, tedy solí, nebo inertním, tedy struskou či kamenivem. „V městských sídlištích se komunikace převážně solí, v případě že nízké teploty omezují účinnost soli, volí se inertní posyp. Naproti tomu v okrajových částech města a integrovaných obcích volíme převážně posyp struskou nebo kamenivem. Platí také zásada, že struskou se silnice sypou až poté, co jsou odpluženy,“ řekl předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut.

TS a. s. zajišťují zimní údržbu více než 350 kilometrů místních komunikací (komunikace plus chodníky), které jsou ve vlastnictví statutárního města Frýdek-Místek, včetně komunikací v místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky, ale také v lokalitách Baranovice, Gajerovice, Bahno.

Technické služby nezajišťují zimní údržbu na silnicích, které nepatří městu (viz mapka ).

Krajské silnice – ul. Bruzovská, Lískovecká, Revoluční, J. Opletala, 17. listopadu, část ulice Ostravská (od křižovatky U Rady ve směru na Sviadnov), Staroměstská, Slezská I/48, Obchodní, Palkovická, Podpuklí – udržuje Správa silnic Moravskoslezského kraje.

Silnice ve vlastnictví státu – ul. Hlavní třída, Janáčkova, Příborská a Beskydská. – udržuje Sdružení ESA. Dispečink ve Frýdlantě nad Ostravicí - telefon 733 690 633.

Reklama

Výběr článků

Načítám