Hlavní obsah

Techmania zahájila výstavbu planetária

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Techmania Science Center v těchto dnech zahajuje zásadní rekonstrukci budovy bývalé "škodovácké" jídelny, která je kulturní památkou. V objektu vznikne do konce roku 2013 zcela unikátní 3D planetárium.

Foto: Techmania Science Center, Ateliér Soukup

Techmania Science Center v těchto dnech zahajuje zásadní rekonstrukci budovy bývalé "škodovácké" jídelny, vznikne zde 3D planetárium.

Článek

"Stavební práce na rekonstrukci kulturní památky z roku 1917 probíhají podle plánu. Firma Berger Bohemia, která pro nás tyto práce zajišťuje, momentálně demontuje hlavní části budoucího planetária," uvedl tiskový mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

"Stávající budova je v dezolátním stavu, bude proto rozebrána a opět postavena v původní podobě. Byly již např. sňaty cihelné pásky z fasády, které hodláme opravit a na rekonstruovanou budovu opět vrátit," dodal Moravec.

Stavba bývalé jídelny, kde se až do osmdesátých let stravovaly generace zaměstnanců plzeňské společnosti Škoda, vznikla za první světové války, kdy bylo z nedostatku ocele nutné využít dřevěnou konstrukci vyzdívanou cihlami. Budova je unikátní tím, že zde byla poprvé použita technologie tzv. Hetzerových lepených vazníků.

"Tyto vazníky sice vydržely dodnes, bohužel však jejich stav nedovoluje, abychom zachovali všechny. Ze statických důvodů budeme muset některé z nich nahradit replikami. Pro záchranu budovy a zachování jejího profilu ale není jiné cesty. Jsme samozřejmě v úzkém kontaktu s plzeňskými památkáři a zvolený postup je jimi plně schválený," uvedl technický manažer science centra Libor Kočí.

Rekonstrukce budoucího planetária je součástí projektu dostavby science centra a výstavby 3D planetária, jenž je financován Evropského fondu regionálního rozvoje a státního rozpočtu ČR v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Výběr článků

Načítám