Hlavní obsah

Techmania promítá zimní oblohu, spatřit můžete Blížence i Psí hvězdu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

3D Planetárium v Techmanii nasazuje na program nový populárně vzdělávací snímek nazvaný Zimní obloha nad Plzní.

Foto: Techmania Science Center

Dvacetiminutový populárně-vzdělávací snímek nazvaný Zimní obloha nad Plzní bude v prvním českém 3D Planetáriu k vidění do konce zimy.

Článek

Populárně vzdělávací snímek návštěvníkům poutavou formou představuje astronomické jevy, které se aktuálně odehrávají nad jejich hlavami a nabízí detailní pohledy např. na souhvězdí Blíženců, Oriona či Býka.

„Dlouhé zimní noci vysloveně svádí k pozorování zimní oblohy, což je ale ve městě díky světelnému znečištění tak trochu oříšek. Proto jsme pro naše návštěvníky připravili autorský film, který jim krásy zimní oblohy poutavě představí,” uvedla vedoucí marketingového oddělení Techmanie Renata Kroupová.

Dvacetiminutový populárně-vzdělávací snímek nazvaný Zimní obloha nad Plzní bude v prvním českém 3D Planetáriu k vidění do konce zimy. Nabízen bude formou předfilmu ve 3D či 2D verzi a návštěvníci jej tak vždy uvidí v kombinaci s dalším filmem z nabídky Techmanie.

Nový film umožní udělat si přesnou představu o tom, jaká souhvězdí jsou nad střední Evropou, a tedy i nad Plzní, aktuálně k vidění. Návštěvníci poznají zejména výrazné souhvězdí Orion a jeho velkou mlhovinu, seznámí se s hvězdokupou Plejády, jimž se lidově říká Kuřátka, podívají se, jak vypadá jasná hvězda Aldebaran, která tvoří oko v zimním souhvězdí Býka.

Kromě faktických astronomických jevů nabízí nový snímek i vysvětlení jmen konkrétních souhvězdí: nejen zapáleného amatérského astronoma tak zaujme příběh antických dvojčat Castora a Polluxe, jejichž obraz skrývá souhvězdí Blíženců, dozvědí se také, proč je nejjasnější hvězda zimní oblohy, Sírius, nazývána „Psí hvězdou” a mnoho dalšího.

„Zimní obloha nad Plzní je ideální film pro každého fanouška astronomie, který nechce pozorovat hvězdy v mrazivé noci za městem, ale touží udělat si přesnou představu o aktuální noční obloze v pohodlí prvního českého 3D Planetária,” doplnila Renata Kroupová.

Na jaře film Zimní obloha nad Plzní vystřídá tematicky obdobný snímek logicky věnovaný astronomickým jevům jarní oblohy.

„Naším záměrem je být aktuální a v každém ročním období promítat návštěvníkům planetária filmy, které reflektují to, co se skutečně děje nad jejich hlavami,” uvedl David Lobotka z Techmanie, jehož tým program pro 3D Planetárium vyvíjí.

Reklama

Výběr článků

Načítám