Hlavní obsah

Taneční workshop Nataši Novotné v ostravské Galerii výtvarného umění

Novinky, Josef Zajíc

Jaký vliv na výsledný pohyb má hudba, výtvarné umění a text díla? Na otázku nabízel odpověď projekt tanečnice a choreografky Nataši Novotné, která ve spolupráci Národního divadla moravskoslezského a Galerie výtvarného umění v Ostravě uspořádala v sobotu 15. února na toto téma taneční workshop.

Foto: Josef Zajíc

Workshop SITE SPECIFIC v GVUO 15.2.2014? Patrick Ulman při práci s Natašou Novotnou.

Článek

V Galerii výtvarného umění mohli návštěvnici zhlédnout nejen výstavu Začátek století 2000 - 2010 - České umění prvního desetiletí 21. století, ale také pracovní workshop choreografky a tanečnice Nataši Novotné.

S tanečníky baletu Národního divadla moravskoslezského realizovala a připravila projekt Jak vzniká SITE SPECIFIC - choreografie inspirované výstavou současného umění na počátku 21. století a prostorem Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Tanečníci dostali zadání, aby na základě dojmů z výtvarného díla vytvořili svoji taneční kreaci - buď jako sólisté, nebo tančící a tvořící s kolegou či ve skupině. Mimo jiné diváci mohli vidět tanečnici Lucii Skálovou - nositelku umělecké divadelní Ceny Thálie 2012 za inscenaci Poslední samuraj v NDM v Ostravě.

„Projekt jsme připravili s NDM a GVUO. Úplně v základu nám jde o to, abychom oslovili jiného diváka pro naše divadlo, kterého doufáme tady v GVUO najdeme. Také proto, abychom předvedli současný tanec, který ještě českému divákovi  není tak blízko a ani možná neví o tom, že existují i jiné různé způsoby jak s tělem pracovat,” sdělila při workshopu Nataša Novotná, bývalá tanečnice Kyliánova souboru Nederlands Theater 1 a 2, choreografka a zakladatelka tanečního souboru 420PEOPLE a choreografka jednoho z triptychu baletní inscenace Návraty domů Bohuslava Martinů.

„Chceme lidem přiblížit současný tanec, dostat tanec ven z divadla, dostat jej mezi lidi, kteří k nám na moderní balety ještě nechodí. Načasování je pro nás bezvadné, protože zde exituje výstava České umění prvního desetiletí 21. století. V každém uměleckém žánru probíhá evoluce a balet v tomto smyslu nezaostává. Chceme prostřednictvím tanečníků a tanečnic ukázat jejich inspiraci moderním výtvarným dílem, které transponují do taneční podoby,” dodala.

Vystoupení účastníků workshopu, zvané SITE SPECIFIC, je na programu v neděli 16. února v Galerii výtvarného umění v Jurečkově ulici v Ostravě. Mezi výtvarnými díly mohou zájemci tanečníky zhlédnout v 10, 11, 14, a 15 hodin.

Další doprovodný program se bude konat 18. února v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia. Choreografka Nataša Novotná bude besedovat o baletní inscenaci Návraty domů a o spolupráci se světově proslulým choreografem Jiřím Kyliánem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám