Hlavní obsah

Taneční skupina Lucarino Dance zazářila na festivalu Náš svět 2013 v Žatci

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taneční skupina Lucarino Dance z DNS Čížkovice vystoupila ve dnech 22. a 23. října na 11. ročníku festivalu pro zdravotně postižené Náš svět 2013 pořádaného Kamarádem Lorm Žatec.

Foto: Jiří Růzha

festival Náš svět 2013 v Žatci a Lounech - Taneční skupina Lucarino Dance

Článek

Již pět let se taneční skupina složená výhradně z mentálně postižených tanečníků zúčastňuje tohoto dvoudenního festivalu malých divadelních forem. Festival si vzal za úkol představit co nejširší veřejnosti umění, život a sny zdravotně postižených spoluobčanů. Během těchto jedenácti let se stal jedním z nejúspěšnějších a největších festivalů na severu Čech. A že je co ukazovat to právě na letošním ročníku předvedlo více než 150 „umělců“ z jedenácti sociálních zařízení z ČR.

Úterní tři představení v Žatci byla dvě dopolední pro školy a jedno večerní pro veřejnost. Ohromné umělecké nasazení a obdivuhodné výkony shlédlo tento první den téměř 900 diváků. Hrály se pohádky, různá humorná vystoupení a tančilo se. Divákům se mimo jiné postupně představili klienti z Chráněné dílny Praha, scénický tanec skupiny Leporelo z Centra 83 Mladá Boleslav, Domov bez zámků Tuchořice, divadlo Ve dvou kufrech z Kamarád LORM, taneční skupina Boubelky z MPS DS Louny. Taneční skupina Lucarino Dance tyto představení plně využila a měla zde celkem 9 tanečních vstupů. Skupina se hlavně věnuje modernímu Americkému country tanci běžně nazývaný Line Dance, tedy tanci řadovém. Skupina je držitelem zlaté medaile ze soutěže Team Dance 2012 v Litoměřicích a v letošním roce obdržela prestižní cenu Modrého slona od sdružení Artefaktum.

Odměnou tanečníkům za vystoupení byl neutuchající potlesk, smích z řad diváků a povzbuzující slova Aleše Lehkého, člena skupiny Lunetic, který moderoval celý festival a o skupině se, po shlédnutí jejich kankánu, vyjádřil slovy … šikovní … šikovní, šikovní a šikovní.

Poslední vystoupení skončilo v půl osmé večer. Myslíte si, že jdou všichni unaveni spát? Nene …. po osmé hodině večerní se všichni účinkující opět sešli na oblíbení diskotéce, aby si pořádně zařádili. Spát šli všichni jak jinak než po půlnoci. Unaveni, ale šťastní … ten den stál opravdu za to.

Ráno po snídani se všichni přesunuli do nedalekých Loun do městského divadla, kde je čekalo jedno jediné vystoupení. Sál byl absolutně plný – na 300 diváků se opravdu s chutí bavilo.

Velkolepým závěrem všichni poděkovali všem, kteří se podíleli na přípravě jubilejního desátého festivalového ročníku. Poděkování patří všem, kteří festival připravují, nelitují svého volného času, ale i těm, kteří akci podporují finančně, v čele s Ústeckým krajem, protože bez nich by to prostě nešlo.

Tímto festivalem však činnost skupiny Lucarino Dance letos ještě nekončí. Příští týden se zúčastní taneční soutěže zdravotně postižených v České Kamenici, 9. listopadu pak dalšího ročníku taneční soutěže Team Dance 2013 a na konci listopadu pak mezinárodní soutěže v country tancích Pardubická Ryengle, kde skupina vystupuje jako jediná zdravotně postižená skupina.

Ani v prosinci se nebude zahálet - hned 12. prosince můžete skupinu vidět v Praze v Divadle v Korunní na festivalu Nesem Vám Vánoce, který se koná pod patronací prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám