Hlavní obsah

Taneční festival Arabesque už klepe v Mladé Boleslavi na dveře

Novinky, Eva Shareefa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden se do Mladé Boleslavi sjede 250 orientálních tanečnic. Koná se zde totiž již šestým rokem soutěž orientálních tanečnic v rámci tanečního festivalu Arabesque v Domě Kultury. V porotě soutěže zasednou opět mezinárodně známé a uznávané tanečnice nejen z Čech, ale i ze zahraničí.

Foto: Eva Shareefa
Článek

Festival Arabesque představuje krásu a rozmanitost folklorních, klasických i moderních stylů orientálních tanců, propojuje taneční komunitu odborníků i laickou veřejnost. Již šestým rokem jej pořádá tanečnice Shareefa, která má sama mnoho zkušeností z mezinárodních tanečních festivalů a soutěží.  

Jak vlastně takové festivaly začínají? Jednoduše slavnostním zahájením pro tanečnice a diváky, které připraví na festivalovou náladu formou kulturních a tanečních zážitků. Přesvědčit se můžete v Boleslavi poslední březnový týden. 

Slavnostní zahájení festivalu Arabesque proběhne ve středu 25. března ve společenském sále DPS Havlíčkova 71 od 17:30 hodin. Na programu budou přednášky o Indii a Radžastánu s Phdr. M. Tomiskovou, vyhlášení výsledků výtvarné soutěže festivalu Arabeque a přednáška z orientálního nakladatelství Dar Ibn Rushd s profesorem Dr. Charif Bahbouhem, CSc.  

Tanec bude reprezentován na slavnostním večeru indickou skupinou Garam Masala, orientální tanečnicí Azza Beyou a dětskými mladoboleslavskými tanečnicemi Belly Kids TS Shareefa.  

Samotná soutěžní přehlídka pestrých tanečních stylů orientálních tanců, a to již její šesté vydání, je připravena na sobotu 28. března od jedenácté hodiny v divadelním sále Domu Kultury. Na programu je téměř sto startů, které zaručují soutěžní náladu se vším všudy a také velice zajímavou podívanou - představí se folklorní tance např. saidi, klasické orientální tance, arabské flamenco, nebo fantasy fusion s hedvábnými vějíři a další styly. Zajímavostí je věkové složení tanečnic od 6 do 60 let. 

Večerní perličkou bude taneční Galashow, na které se budou prezentovat jak vybrané výherkyně ze soutěžní přehlídky, tak mezinárodně uznávané tanečnice, jež jsou zároveň letošní odbornou porotou a odborným garantem soutěžní přehlídky. Na večerní Galashow 28. března vystoupí od 18 hodin také známá mladoboleslavská taneční škola Shareefa a její další hosté z Jablonce nad Nisou a z Prahy. 

Festival Arabesque si klade za cíl tanečnice vzdělávat a posouvat jejich vlastní taneční limity, proto i letos jsou v Mladé Boleslavi připraveny speciální taneční semináře. Na nich se mohou tanečnice a tanečníci učit hrát na činelky a tančit s činelkami, zatančit si orientální sambu, nebo klasický smyslný orientální tanec se Samirou z Polska.

Dát průchod emocím a vyzkoušet si nový styl tance na vysokých podpatcích, zvaný sexy dance, můžete v neděli 29. března v poledne v tanečním zrcadlovém sále klubu Maxík, U Stadionu 1234 v Mladé Boleslavi, kde se semináře konají. 

A kdo cestuje, tak má jistě i představu, jak vypadá takové pravé orientální tržiště plné orientálních vůní. To festivalové tržiště je připraveno v sobotu 28. března ve foyer divadelního sálu Domu Kultury. Turecké sladkosti, orientální laskominy, orientální šperky, třpytivé orientální kostýmy bohatě vyšívané perličkami a rokajlem potěší nejedno oko.  

Reklama

Výběr článků

Načítám