Hlavní obsah

Talent sám o sobě nestačí. Jak vzdělávat mimořádně nadané děti?

Novinky, Beáta Kapošváry

Kromě Františka Koukolíka a Vlastimila Harapese zamíří do Ostravy na mezinárodní konferenci Talentmanagement Ostrava 2018, která se uskuteční ve dnech 8. a 9. března v prostorách industriální multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích, i Václav Klaus ml.

Foto: Zdroj: Perseus, zapsaný spolek.

Kryštůfek z ostravské MŠ Dvořákova, který patří k nadaným dětem a baví ho přírodovědné pokusy.

Článek

Václav Klaus ml., předseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, expert pro oblast školství a poslanec, se ve svém příspěvku s názvem Talentované děti v prostředí společného vzdělávání bude věnovat otázkám typu: „Jak je nadané Vaše dítě, maminko? Asi jako Einstein nebo nějak méně?“ Dozvíte se, zda u této skupiny dětí se specifickými vzdělávacími potřebami má nebo nemá být inkluze a zda je zdravá či nezdravá. 

Od dalšího z hlavních hostů této konference, primáře Františka Koukolíka, předního českého neuropatologa, spisovatele a publicisty, věnujícího se zejména popularizaci svého oboru se značným přesahem do společenských otázek, máme pro talenty tento vzkaz:

„Milé talenty! Talent je genetický dar, o který jste se nezasloužili. Sám o sobě obvykle nestačí. K úspěchu potřebujete další genetické dary: inteligenci, některé rysy osobnosti, odpovídající tomu, co budete dělat, a pokud možno bezpečný styl vazby s matkou, případně jiným členem rodiny. Měli byste se naučit zvládání stresu, eudaimonický postoj ke štěstí, povedete-li druhé lidi, tak charismatický styl vedení a také počítat s náhodami.” 

Už z tohoto vzkazu je zřejmé, že konference přinese díky zajímavým příspěvkům všem účastníkům nejen další zkušenosti a poznatky, ale také inspiraci a bohaté diskuze nad tématem práce s nadanými a talentovanými. 

Co je úžasné na malých dětech, které svůj talent projevují v raném věku přirozeně? Že se s radostí věnují činnostem, které talent pomáhají rozvíjet. Potvrzuje to i Kryštůfek z ostravské MŠ Dvořákova, která je zapojená do projektu Talentmanagement: „Nejvíce mě baví, že tam děláme nové pokusy. Třeba lávová lampa, nebo barevná fotka. To už jsem sice udělal několikrát, ale pořád mě to baví!“ 

Ostrava talenty podporuje tak velkoryse, jako žádné jiné město v ČR. „Ostravský talentmanagement představuje systematickou podporu nadání napříč všemi stupni vzdělávání. Ostrava vyhlásila již třetí ročník dotačního programu na podporu vzdělávání a talentmanagementu v oblasti technických a přírodních věd a štědře tyto projekty podporuje. Tato konference je mimořádnou příležitostí pro setkání s věhlasnými odborníky a pro prezentaci práce a aktivit našich škol i města. Bude to unikát, který si určitě nenechejte ujít,“ dodala Ing. Marta Szücsová, vedoucí oddělení školství města Ostravy.  

Program konference Talentmanagement Ostrava 2018 a registrace na tuto konferenci.

Statutární město Ostrava podpořilo tuto konferenci částkou zhruba 1,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám