Hlavní obsah

Také v Příbrami budou slavit Mezinárodní tý/den knihy

Novinky, Tomáš Bílek

Mezinárodní den knihy se slaví již od roku 1995 ve více než sto zemích světa. V ČR zaštiťuje tuto akci Svaz českých knihkupců a nakladatelů. A protože jsou Češi národ s největším počtem čtenářů, trvají u nás oslavy knih celý týden, tento rok od 18. do 23. dubna.

Foto: Tomáš Bílek

Mezinárodní tý/den knihy - pozvánka na čtení z knihy Modlitba za Černobyl

Článek

V Příbrami se můžeme těšit hned na dvě čtení, a to v Nakladatelství a knihkupectví Pistorius & Olšanská v Pražské ulici.

Na úterý 18. dubna od 17.00 je ve spolupráci s Gymnáziem pod Svatou Horou připraveno čtení z knihy Modlitba za Černobyl Světlany Alexijevičové, laureátky Nobelovy ceny za literaturu 2015.

Alexijevičová vytváří specifický literární žánr, jakousi mozaiku úryvků ze stovek rozhovorů s nejrůznějšími lidmi. Díky několikaleté autorčině práci se tak můžeme seznámit se svědectvím přímých účastníků výbuchu v Černobylu, s pocity vdov hasičů, kteří byli bez jakéhokoli varování vyslání hasit jadernou elektrárnu, s názory vojáků nasazených na likvidaci následků a dalšími, na jejichž život měla největší technologická katastrofa minulého století fatální vliv.

Ve čtvrtek 20. dubna od 16.00 hodin bude probíhat druhé Knihkupecké čítání pro děti, Tentokrát budeme listovat knihou pana Rudolfa Lukeše, přesněji Hornickými pohádkami. Studenti semináře dramatické výchovy podsvatohorského gymnázia seznámí malé čtenáře s příběhy permoníků Světýlka a Fouse z nedaleké šachty Řimbaba. Účast na akci přislíbil i autor knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám