Hlavní obsah

Také Ostrava si připomíná 50 let od srpnové okupace

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci z 20. na 21. srpna uplynulo padesát let, kdy na území tehdejší Československé socialistické republiky vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Tento významný milník v československých moderních dějinách si připomíná, právě v tento den, i Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21. srpna 2018 Ostrava si připomíná 50 let od okupace .

Článek

Pokud se v úterý 21. srpna 2018 lidé od rána procházeli centrem Ostravy, byli i nebyli překvapeni. Potkávali informace a pokyny tu česky, tu azbukou, jak se mají lidé chovat k okupantům, jak by se měli chovat okupanti (odejít) a pro sovětské a další vojáky tu byla pomoc při prázdninovém cestování v tancích a ozbrojených vozech kudy odjet a jak daleko to asi do Moskvy je - 2000 km směr na východ.

Ti starší a nejstarší rozuměli dobře. Mnozí si ještě 21. srpen 1968 pamatují na vlastní kůži, ať ten okamžik zažili kdekoli. Ti starší to ví, že to byl zmar, pád možná rodící se demokracie. Ti mladší ty události slyšeli z úst rodičů a jejich přátel a také z vysílání zahraničních stanic rozhlasu. Ti, kteří se narodili po roce 1989, ví o událostech zprostředkovaně. Od dědečků, babiček, rodičů, učitelů a vlastním bádáním. Ti nejmladší ještě neví, ale i těm je třeba neustále připomínat, co se před padesáti lety událo.

Proto dvacítka dobrovolníků v noci z pondělí na úterý nainstalovala na sloupy veřejného osvětlení a fasády budov na dvě stovky panelů, plakátu, které jsou totožné s těmi, které psali a rozvěšovali českoslovenští občané před padesáti lety v reakci na vstup okupačních vojsk. 

„Nepište na papír, pište na smirkový papír! Oni ten papír používají na záchod!" Tak zněl jeden z pokynů pro obyvatele.

„My fandové a sběratelé vojenské techniky jsme byli magistrátem osloveni, abychom ukázku připravili. Celá ukázka je motivována historickými událostmi. To stejné se na stejném místě odehrávalo, ale před padesáti lety, tedy 21. srpna 1968, kdy proběhla invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa,” informoval Radek Volný, sběratel vojenské techniky.

„Tady máme vystavenou takovou techniku, která v té době v Ostravě byla a mohla být. Samozřejmě neukazujeme těžkou pásovou techniku, protože bychom jí sem těžko dostávali. Jsou tady jenom malá auta, jsou tady vystavené ruské gazíky ve verzi 69 M a 69 A a pak jsou tady dva vozy ve verzi pro zdravotníky, sovětská motorka se sajdkárou a je tady jedno rumunské auto,” dodal Radek Volný.

„Za zrod akce, jejímž iniciátorem bylo město Ostrava, patří dík velkému počtu dobrovolníků, ale také organizacím, bez jejichž pomoci by tuto akci nebylo možné realizovat: Archivu města Ostravy, Kulturnímu centru Cooltour, Městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Moravskoslezské vědecké knihovně, Klubu terénních vozidel Havířov, společnosti Seepoint a Centru PANT,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám