Hlavní obsah

Tajuplné seskupení žulových obrů kopíruje polohu hvězd v souhvězdí Štíra

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Nedaleko našich hranic se rozkládá Waldviertel, rozsáhlá a turisticky zajímavá lokalita Dolních Rakous. Jak překlad názvu napovídá, jedná se o „Lesní čtvrť“, která ve svém porostu ukrývá i tajuplné seskupení kamenných žulových obrů.

Foto: Petr Hejna

Místo štíra - žena narozená ve štíru u záhadných misek v kameni

Článek

Rozsáhlá náhorní planina Waldviertel na severu Rakouska je proslulá nepřeberným množstvím historických památek, jako je spousta zřícenin, hradů, zámků, či kláštery Geras a Zwettl. Waldviertel sousedí v Čechách i na Moravě s naší republikou, Horní Rakousy ho ohraničují na západní straně, a uchulibé lokality Burčáková čtvrť (povětšinou směrem od Dunaje) a Vinná čtvrť vymezují její jižní a východní pomyslné hranice.

Častým cílem turistů kromě historických objektů jsou i rozličné kamenné útvary a viklany, které najdete např. ve známém a pověstmi opředeném Národním parku Blockheide Eibenstein poblíž Gmündu. Netypické kamenné útvary byly ve středu pozornosti již v keltských časech, sloužily jako obětní místa a byla jim připisována magická moc a síla.

Záhadné žulové seskupení, Místo štíra, se nachází na severu Waldviertelu nedaleko našich hranic. Jedná se o volné seskupení kamenů v lesním porostu, které svým rozložením až neskutečně kopírují polohu hvězd v souhvězdí Štíra.

Jak tvrdí senzibilové, toto místo vyzařuje i mimořádně silná energetická pole. A aby nebylo podivností a nejasností kol oněch kamenů málo, rozporuplný původ mají i hluboké oválné misky a koryta v reliéfu kamenných útvarů. Milovníci záhad, tajemna a pohanské mystiky je vysvětlují jako dávné keltské obětní kameny s nádobami na lapání a odtok krve obětí, zatímco geologicky a petrograficky erudovaní soudí na vznik přírodních vlivů, tedy mnohem dávnějších erozních procesů.

Ať již je pravdou ta či ona teorie, toto klidné místo rozhodně své kouzlo má, a tak uspokojí jak „pouhé“ milovníky přírody, tak stále mohutnící skupinu příznivců záhad, hledajících mnohdy nadpozemské síly a konspirace i ve zcela banálních a záhad prostých jevech.

Toto místo poblíž obce Kautzen není napoprvé zas tak snadno k nalezení, pro usnadnění mapka okolí k stažení zde (Platz des Skorpions leží mezi čísly 12 a 13).

Pro ty, kdož občas zdvihnou hlavu k nočnímu nebi ještě trochu související námět - v tomto období je právě k pozorování nad jižním obzorem Souhvězdí Štíra s nejjasnější výrazně žlutavou hvězdou Antares, představující srdce škorpióna, a několika hvězdokupami, z nichž zejména ta s označením  M4 je poměrně dobře pozorovatelná i třeba triedrem.  

A co štír coby znamení zvěrokruhu? Horoskopy uvádí ve zkratce: Muži ve znamení Štíra jsou velmi charismatičtí. Jsou vášniví a sex i lásku prožívají vždy intenzivně. Není horšího nepřítele, než je Štír. K lidem, které miluje, však bude vždy loajální, nápomocný a soucitný.  

O ženách ve znamení Štíra se říká, že vztah s nimi člověka promění. Štírky jsou smyslné, vášnivé a skrývají v sobě hluboké a silné emoce. Nesnáší slabochy. Muž, kterého si Štírka vybere, vždy patří do kategorie výjimečných. Takového muže bude Štírka podporovat, bude mu nápomocná i v horších časech a ochotně se pro něj vzdá i své kariéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám