Hlavní obsah

Tajemství umění krásně ručně psát

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co je to kaligrafie? Jde o umění krásně ručně psát, štětcem nebo perem. Každý takový znak je unikátní, odráží temperament jeho tvůrce. A kaligrafovat znamená umně ovládat psací nástroj a tuš. Co je již vepsáno na savý podklad, nedá se opravit a výsledná práce se tak stává textovým obrazem.

Foto: Eliška Čabalová.

Soutěžní kniha Elišky Čabalové, W. Shakespeare: Venus a Adonis.

Článek

Kaligrafii se věnuje doc. Eliška Čabalová, která je vedoucí Ateliéru obalového a knižního designu Fakulty umění Ostravské univerzity.

Na svém kontě má již spoustu českých i mezinárodních ocenění, z nichž v současné době nejprestižnější je umístění mezi pětadvaceti vítězi v mezinárodní knihařské soutěži umělecké knižní vazby Designer Bookbinders International Bookbinding Competition 2013, která se konala v Oxfordu.

Tématem soutěže byla jakákoliv kniha, spojená s dílem, či osobou Williama Shakespeara. V takovýchto soutěžích, kromě hodnocení výběru titulu a jeho adekvátnímu uměleckému ztvárnění, předchází velmi tvrdá selekce, soustřeďující se na řemeslnou dokonalost předložených vazeb. Porotu tvořili historik umění, ředitel shakespearovského divadla, dva významní angličtí knihaři a jeden umělec. 

„Dlouho jsem hledala titul, který je téměř neznámý, a ručně jsem poté kaligrafovala rozsáhlou báseň Venus a Adonis ve staré angličtině. Na vazbu knihy jsem použila pergamen, který je mi materiálově blízký a důvěrně znám jeho vlastnosti. Jeho ledový povrch je dráždivý k erotické poezii Shakespeara,” přiblížila své dílo výtvarnice. 

Eliška Čabalová se zabývá knižní vazbou, tvorbou autorské knihy, volnou a užitou grafikou a obalovým designem. Vystavuje v ČR i v zahraničí, její výtvarné práce jsou také zastoupeny ve sbírkách v muzeích České republiky i v zahraničí, realizuje se i jako kurátorka různých výstav, účastní se v porotách výtvarných soutěží, jako je např. Grafika roku a pořádá workshopy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám