Hlavní obsah

Tajemné jmelí k Vánocům patří

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galové mu říkali uileceadh, neboli to, co všechno uzdravuje. Od dávných dob poutalo pozornost člověka, snad tím, že rostlo v korunách stromů, jako by je posílali sami bohové. Byla mu také připisována kouzelná a magická moc. Má tisíc odrůd a jediné jméno. Jmelí. Nedílná součást českých Vánoc.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Legenda zvaná jmelí

Podle jedné z legend bylo kdysi jmelí stromem, z jehož dřeva Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Po třiatřiceti letech jej Římané porazili, aby z něj pro Ježíše zhotovili kříž. Strom pak hanbou seschl do malých keříků a přeměnil se v rostlinu, zahrnující lidi kolem sebe dobrem. A stejně jako jsou věřící částečně živi z Kristova těla, i jmelí žije zčásti z jiných stromů.

Věřilo se, že jmelí chrání před ohněm, a zavěšovalo se do domů, aby bránilo v přístupu čarodějnicím a zlým duchům. Podle Keltů zajišťuje plodnost, proto se pod ním dodnes líbáme. Stejně jako podkova nebo čtyřlístek prý nosí štěstí tomu, kdo je jím obdarován, ale nikoliv tomu, kdo si ho koupí sám.

Ve středověku se používalo jako významná léčivá rostlina a moderní věda léčivé účinky jmelí potvrdila. Jmelí obsahuje látky snižující krevní tlak a podporující rozšiřování cév, které se z něj získávají  k výrobě léčiv proti arterioskleróze.

Užívání jmelí jako dekorační vánoční rostliny se do Evropy rozšířilo z Anglie. 

Kde ho najdeme

Stále zelené jmelí roste v korunách opadavých listnatých stromů a jeho bobule dozrávají v prosinci. Tento rostlinný parazit není na svém hostiteli úplně závislý. Fotosyntézou si vytváří živiny, potřebuje tedy pouze vodu a minerály. Jmelí je téměř nezničitelné, umírá až se svým hostitelem. Třeba na cedrech můžeme najít jmelí staré i čtrnáct století.  

Semena jmelí rozšiřují ptáci trusem, nebo vyvrhnutím z volete spolu s jinými nestrávenými látkami. Ze semene vyroste v květnu klíček, který má jedinou touhu. Musí uniknout slunci a schovat se do štěrbin kůry. Tak trvá až do příštího roku, kdy z něj opadne obal. Klíček pak začne prorůstat kůrou do dřeva, ze kterého čerpá mízu.

Z pupenu vyrostou v druhém roce pouze dva listy, ve třetím roce pak z každého listu vyraší nová větévka se dvěma listy na koncích. Každý rok přibude lodyze jedno rozvětvení, proto můžeme na Vánoce velmi přesně odhadnout stáří rostliny, kterou máme doma. Květy se objevují ve čtvrtém roce.

Sběr a pěstírny

Ty tam jsou doby, kde se za jmelím do korun stromů vydávali zdatní lezci, nebo je sběrači sestřelovali pomocí speciálních kuší. 

Největšími prodejci  jmelí jsou dnes obchodníci v kamenných obchodech i na stáncích. Většina z nich dává před přímým sběrem přednost nákupu ve velkoobchodech.

„Jmelí zelené i zlacené kupujeme již několik let z velkoskladu. Vyplatí se to, práci se sběrem bychom nezaplatili, příliš by se prodražilo,“ uvedla zahradnice Miloslava Kubíčková z Prostějova.

Jmelí, které velkoprodejci nabízejí, pochází většinou z velkých pěstíren. Jedním z největších producentů této cizopasné rostliny je v současné době Nizozemsko.

Související témata:

Výběr článků

Načítám