Hlavní obsah

Sýpka z 19. století se proměnila ve svět přírody a řemesel Orlických hor

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou okamžiky, kdy na zimní dovolené nepřeje počasí nebo vás již nebaví lyžování a další sporty. Pro tuto chvíli jsou v městech i obcích připravena muzea, dílny a další expozice ukryté pod střechou a tudíž v teple a suchu. Jednou z takových je i Sýpka - Muzeum v Rokytnici v Orlických horách.

Foto: Jana Bečková

Biotop stromu

Článek

Jelikož muzeum se veřejnosti otevřelo v předloňském roce, bylo nám jasné, že se jistě nebude jednat o starý typ muzejních expozic s vitrínami a neživou přírodou bez interaktivního zapojení návštěvníka. Náš předpoklad byl správný.

Moderně rekonstruovaná budova s velkým vzdušným prostorem s vstupem, jenž je sám již začleněn do expozice. A také jedinečný je systém pronikání světla do budovy prostřednictvím proskleného světlíku v hřebenu střechy a skleněných podlah v jednotlivých poschodích je velice účelný a zajímavý.

U zrodu projektu Sýpka – Muzeum Orlických hor stálo město Rokytnice v Orlických horách a Královéhradecký kraj. Hlavní myšlenkou bylo adaptovat bývalou sýpku z poloviny 19. století na muzejní expozici o Orlických horách, a zřídit tak blíže centra hor další z expozic Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Hned od začátku jsme byli vtaženi do tématu zdejší muzeální sbírky s názvem Přírodou za řemesly Orlických hor. Muzeum je rozděleno do tří poschodí, která mají bezbariérový přístup - nejdříve rampou a pak výtahem.

Hlavním spojovacím prvkem je model stromu s množstvím ptáků. Je to třípatrový model biotopu s více než padesáti živočichy - převážně ptáky. Informace jsou nejen ve vitrínách, ale také na dotykových obrazovkách. Jsou to encyklopedie, které zahrnují informace o fauně a floře v regionu a také o řemeslech a spoustu dalšího. Kvízy, videa a další zábavné prvky naleznete v této encyklopedii. Děti jistě zaujme poznávání hlasů ptáku a tak se muzeem šíří cvrlikání vrabců, když v encyklopedii právě vybírají obrázek k hlasu ptáka.

Každé poschodí je věnováno jinému zaměření a v posledním patře v prosvětleném podkroví skleněnými světlíky, je program Řemesla zaniklá, oživovaná, živá. Zde je možné si vytvořit ozdoby z ponikelských perlí, na malém stavu zkusit vyrobit látku. K tomu vám pomáhá video průvodce.

Zázemí budovy je na vysoké úrovni s úložnými uzamykatelnými skřínkami pro tašky a bezbariérové toalety. Přímo u muzea je místo pro pár automobilů, určené spíše pro starší a imobilní občany. V těsné blízkosti (zhruba 50 m) se potom nachází velké odstavné parkoviště pro osobní vozy a autobusy.

Dodejme, že v loňském roce muzeum navštívilo přes osm tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám