Hlavní obsah

Světový den ledvin zvyšuje povědomí o onemocnění tohoto orgánu

Novinky, Kateřina Martykánová

Na 10. března letos připadá Světový den ledvin, který je již po jedenácté připomínán druhý březnový čtvrtek. Jeho cílem je upozornit na příznaky onemocnění ledvin a rizikové faktory, které k těmto onemocněním vedou. K organizacím, které se karcinomu ledvin věnují, patří také o. p. s. Dialog Jessenius.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Problémy s ledvinami má každý desátý Čech a výskyt rakoviny ledvin se u nás rok od roku zvyšuje. 

Nemocné ledviny často vůbec nebolí, o to těžší je včasné stanovení diagnózy. Právě proto upozorňuje Světový den ledvin na důležitost prevence. S ledvinami má problémy asi 10 procent Čechů, více je mužů než žen. K rizikovým faktorům patří kouření, nadměrné solení, cukrovka, genetické dispozice a špatný pitný režim. Mezi příznaky signalizující, že ledviny nejsou v pořádku, patří přítomnost krve v moči, bolesti v bederní krajině, únava či nechutenství.

Ledvinám se nevyhýbá ani zhoubné nádorové onemocnění. Česku bohužel patří prvenství mezi zeměmi EU, je zde nejvíce výskytu rakoviny ledvin v poměru k počtu obyvatel, navíc má postupně rostoucí tendenci. Ročně se tuto diagnózu dozví na 3000 pacientů.

Překonat prvotní šok a zajistit co nejlepší informovanost nemocných i jejich rodin pomáhá Dialog Jessenius. „Připravili jsme sérii edukativních filmů Průvodci onemocněním, které pomohou pacientovi i jeho nejbližším projít náročným obdobím po sdělení diagnózy a stát se partnerem svému ošetřujícímu lékaři,“ uvedla doc. Petra Tesařová, onkoložka z Onkologické kliniky VFN a 1. LF UK a spoluzakladatelka Dialogu Jessenius.

Filmy vznikly za přispění předních českých odborníků z oblasti onkologie a jsou k dispozici zdarma na stejnojmenných webových stránkách www.pruvodceonemocnenim.cz. Problematice rakoviny ledvin se věnuje i nejnovější díl Nejčastější urologické malignity, který obsahuje navíc i tematiku karcinomu varlat, prostaty a močového měchýře. O další rozšíření informací mezi širokou veřejnost bude usilovat osvěta spojená právě se Světovým dnem ledvin 10. března. 

DIALOG JESSENIUS o. p. s.

Obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius vznikla v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD pod souhrnným názvem Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám