Hlavní obsah

Světovou raritou děčínské zoo je 36letá opice Bábinka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustále kmitá růžovým jazykem a svým ošetřovatelkám vytváří účesy, za něž by se nemuseli stydět přední světoví kadeřníci. Možná by se naopak mohli přijet do děčínské zoologické zahrady inspirovat, Bábinka, nejstarší mangabejka černá na světě, děčínský unikát, by jim jistě dala zdarma lekci.

Foto: archiv zoo Děčín

Bábinka,mangabejka černá, nejstarší opicesvého druhu na světě

Článek

Ošetřovatelky jí péči oplácejí, vidět je při vzájemné péči o srst stojí za to. Opičí babičce je Bábince je neuvěřitelných 36 let, v přírodě se dožívá většinou třicítky.

Černá seniorka miluje probírání srsti, každé ráno netrpělivě vyhlíží ošetřovatelky, se kterými provádí pečlivou hygienu. Pokud se pustí do vlasů, vytvoří za pár okamžiků neuvěřitelné kreace. Nezapomene přitom ani na kontrolu dekoltu.

Bábinka je poživačná parádnice

"Bábinka přišla do naší zoo v roce 1980 společně se samcem Hukanem. Oba jako mláďata. Společně odchovali deset mláďat. Poté, co Hukan v roce 2012 zemřel, zůstala Bábinka sama. Vzhledem k jejímu stáří jí zoo už žádného dalšího partnera nepořizovala. I v tak pokročilém věku se má Bábinka k světu. Důležitý sociální kontakt jí dokázaly nahradit ošetřovatelky,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Podle koordinátora Evropské plemenné knihy ESB chová nejstarší samici mangabeje černého napříč zoologickými zahradami celého světa.

Mangabej  černý je středně velká opice pocházející z pralesů střední Afriky. Patří mezi takzvané chocholaté mangabeje, dlouhá srt jim pokrývá hlavu i tělo. Jsou výborní plavci, žijí v tlupách 10 - 20 jedinců. Tlupu vede dominantní samice, rodí povětšinou jedno mládě. Potravou je ovoce a tvrdé ořechy, nato mají vyvinuté silné zuby, občas slupnou i ptačí vejce.

Reklama

Výběr článků

Načítám