Hlavní obsah

Světová premiéra díla skladatele Martina Konvičky zazní ve čtvrtek 12. září v Přerově

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Gido se vrací domů! Tak zní celorepublikový projekt ke 100. výročí narození českého hudebního génia, skladatele, pedagoga, hudebního propagátora a přerovského rodáka Gideona Kleina, jehož slibná umělecká kariéra rozvíjející se v meziválečném období byla násilně přervána holokaustem.

Foto: Oliver Staša

Martin Konvička

Článek

Projekt Gido se vrací domů! si klade za cíl připomenout mimořádný talent klavíristy a skladatele prostřednictvím uvádění jeho děl, z nichž mnohé do svého repertoáru zařadily renomované komorní ansámbly a zároveň oslavit život a dílo dalších umělců, kteří byli během druhé světové války podobně jako Gido vězněni v terezínském ghettu.

Prostřednictvím řady koncertů, vzdělávacích i vzpomínkových akcí, probíhajících od července do prosince letošního roku v Holešově, Přerově, Brně, Praze a Terezíně, jsou prezentována nejen díla vytvořená během války, ale i nové skladby, které jimi byly inspirovány.

Jedná se o kompozice současných českých skladatelů inspirované tvorbou Gideona Kleina (*6.12.1919 Přerov - †1945 Fürstengrube), adaptace kabaretu vzniklého v Terezíně, jejímž prostřednictvím autoři Felix Porges, Vítězslav Horpatzky, Pavel Stránský a Pavel Weisskopf přináší historii ghetta do 21. století, stejně jako nová hra o životě Gideona Kleina na prknech Švandova divadla.

V rámci projektu je rovněž představen český překlad nové knihy anglického muzikologa Dr. Davida Fligga Dopis od Gideona, ve které autor čerpá z řady nedávno objevených archivních materiálů - korespondence, fotografie, ztracená hudební díla a další dosud nepublikované zdroje. Posláním projektu není pouze připomenout v dobovém kontextu hudebního génia Gideona Kleina, ale rovněž nabídnout širší pohled na terezínské umělce, kteří zanechali současné generaci výrazný kreativní a pedagogický odkaz.

Celorepublikový projekt s mezinárodním přesahem vyvrcholí symbolickým návratem Gideona Kleina do rodného Přerova, kdy se ve čtvrtek 12. září v 15:00 hodin uskuteční na židovském hřbitově v Přerově vzpomínkové setkání a umístění pamětní desky Gideona Kleina symbolizující jeho návrat do rodného města. Uctění památky v Přerově uzavře v 18:00 hodin koncert ve Slavnostní zámecké síni města Přerova, na kterém zazní světová premiéra díla skladatele Martina Konvičky.

Vstupenky na koncert, který se uskuteční za podpory Statutárního města Přerov, Muzea Komenského v Přerově a Federace Židovských obcí v ČR je možné zakoupit v předprodeji na pokladně přerovského zámku a nebo v Městském informačním centru na náměstí TGM v Přerově.

Martin Konvička, přerovský rodák, je nekonformní klavírista, skladatel a odvážná mladá mysl na cestě k Parnassu. Je absolventem Janáčkovy Akademie Múzických Umění v Brně. Studoval také na rakouské Universität für Musik und Darstellende Kunst v Grazu a je mimo jiné držitelem stipendia festivalu Strun Podzimu pro mladé talenty a laureátem skladatelské ceny Karla Krautgartnera. Je aktivním hráčem a skladatelem napříč mnoha hudebními žánry – od jazzu, přes soudobou vážnou hudbu, elektronickou hudbu, avant-garde pop nebo progressive rock. Mimo jiné skládá také hudbu pro divadlo a film a aranžoval hudbu pro řadu orchestrů a hudebních skupin.

Vede vlastní kapelu „Martin Konvička Trio“, kde spolu s kontrabasistou Peterem Kormanem a bubeníkem Markem Urbánkem, hraje vlastní kompozice, ve kterých se prolínají všechny jeho zásadní vlivy.

Další informace: www.gidofest.com

Reklama

Výběr článků

Načítám