Hlavní obsah

Svatý Václav otevře depozitář Muzea kočárů a představí největší smuteční kočár na světě

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevření nového depozitáře a odhalení a požehnání zrestaurovaného největšího smutečního kočáru na světě čeká v pátek 28. září návštěvníky Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. Slavnost začíná ve 14 hodin.

Foto: Archiv Muzeum kočárů
Článek

Návštěvníci muzea se mohou těšit na nový depozitář.„ Základ tvoří konstrukce z ručně tesaných trámů, stěny jsou vyzděné ze starých cihel a veškeré železné prvky jsou ručně kované," popsal dílo v hodnotě 2,5 miliónu korun Václav Obr, majitel a zakladatel Muzea kočárů. 

Depozitář, na který muzeum získalo krajskou dotaci, bude sloužit i jiným účelům. Bude místem prezentace řemesel, tematických výstav a dalších aktivit spojených s muzeem. 

Součástí pátečního programu bude odhalení a požehnání zrestaurovaného smutečního kočáru, který je největším na světě. Kočár se do muzea dostal v roce 2010, kdy ho Václav Obr objevil zazděný v domě v  Napajedlech a podařilo se mu ho odkoupit od italské firmy, které objekt patřil.

"Kočár je stále opředen tajemstvím, památkáři bádají, kdo jím mohl jet a pro koho byl postaven. Víme, že pochází z dílny Václava Brožíka z Plzně a byl postaven na konci 19. století," uvedl Václav Obr.

Dvoutunový kolos o délce šesti a půl metru začal restaurovat na základě jediné dochované fotografie, která je v držení pražského muzea Praga. Práce, trvající více než rok, byla víc než náročná. Jen kozlík se skládá z neuvěřitelných 1200 částí. Renovací prošla i karoserie, která byla prohnilá. Náklady na obnovu kočáru spolknuly zhruba půldruhého miliónu korun.

Muzeum, které funguje od roku 2009, nabízí 54 exponátů v podobě nejrůznějších saní a kočárů. Muzeum kočárů je jediné svého druhu v České republice a v loňském roce ho navštívilo přes 11 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám