Hlavní obsah

Svatý Václav dostane nové oratorium. Teprve druhé v historii

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy známý pod zkratkou FOK brzy představí premiéru Oratoria Svatý Václav, kterým chce veřejnosti přiblížit neobvyklý pohled na osobnost knížete Václava.

Foto: Petr Mráček

Z tiskové konference k oratoriu Svatý Václav

Článek

Na tiskové konferenci to v úterý 15. září oznámil skladatel a producent Martin Kumžák společně s triem zpěváků, kteří budou zároveň jedinými herci tomto v celovečerním hudebním vystoupení.

„Bude to poprvé, co budu hrát babičku,“ přiznává zpěvačka Dasha coby představitelka Václavovy babičky Ludmily. „Pro mě je to třetí zkušenost tohoto typu. Čím více rozličných věcí tam je, tím je to pro mě zajímavější. V tomto případě jde o opravdu velký mišmaš,“ dodala.

„Zadání bylo, abych vymyslel oratorium. K tomu patří i velké obsazení, co se týče orchestru. Nápadem kontrabasisty FOK Lukáše Vernera bylo, aby se k tomu přidalo i Collegium Marianum,“ vysvětlil Martin Kumžák. „Oratorium jde napříč mnoha žánry, libreto vychází ze starováclavských legend. Hudba je ovšem soudobá,“ řekl autor.

Tisková konference také částečně nastínila děj. Drahomíra v podání sopranistky Marie Fajtové a babička Ludmila ovlivňují Václavovu dráhu. On se ale nechce nechat ženami ovlivňovat. Jde tedy také o souboj dvou žen o vliv na muže. Postava Boleslava se v ději nevyskytuje vůbec. Coby Svatý Václav se divákům představí mladý barytonista Jiři Brückler: „Bude to určitě velká výzva,“ svěřil se přítomným novinářům.

Pohled do historie

„Svatý Václav je osoba, kterou všichni známe. Dnes je doba, kdy je načase se podívat zpátky do historie. To abychom věděli, odkud pocházíme. Oratorium je o osobním postoji vůči věcem kolem z nás – ne jen o tom, jestli se z někoho stal svatý. Angličané mají krále Artuše, ale nikdo neví, jestli to byl skutečně Angličan. Když se v české hospodě zeptáte na svatého Václava, dozvíte se jen čítankové informace. Odkaz je přitom především ten, že se máme podívat do hloubky, a ne jen jen na krátkodobé cíle,“ přiblížil myšlenku projektu Martin Kumžák.

Skutečnost, že se projektu zúčastní umělci různých žánrů,  podtrhuje svatováclavskou ideu o respektu a vstřícnosti, o potřebě komunikace mezi zdánlivě neslučitelnými hodnotami a o prosté slušnosti, tedy o vlastnostech, které lidé dnešní doby tolik potřebují.

Podle producenta FOK Martina Rudovského jde o teprve druhé oratorium, které se věnuje osobě Svatého Václava. „Poslední vzniklo v roce 1929, od té doby nic. Navíc jde o spojení barokního a moderního orchestru, to není nikde jinde na světě. Je každý v jiném tónu, což je hodně náročné,“ líčí Rudovský.

Premiéra je naplánovaná na 23. a 24 září ve Smetanově síni Obecního domu. Oba koncerty se konají pod záštitou kardinála Dominika Duky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám