Hlavní obsah

Svátek všedního dne

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak by se dala nazvat komorní výstava krajináře Vlastimila Bareše v kutnohorské Vinotéce U Sv. Barbory, kterou připravila místní umělecká agentura ArcusGallery.

Foto: Jiří Vlastník

Úvodního slova na vernisáži se zhostil pedagog a výtvarník Vladimír Císař (zleva), malíř Vlastimil Bareš (vpravo) skromně naslouchá...

Článek

Dvě desítky zdařilých děl, obrazů i faksimile talentovaného výtvarníka Posázaví skvěle doplnila stálou expozici Divinum Vinum, kterou je jmenovaná vinárna známá i za hranicemi Hor Kutných.

Kutnohořanům není kolínský výtvarník Vlastimil Bareš neznámým umělcem. Vystavuje zde již po třetí v poměrně krátkém čase. Vždy sklidí potlesk a o jeho práce je velký zájem. Kromě svých autorských výstav se podílel i na několika společných expozicích ArcusGallery, jako byla kupříkladu výstava Dědeček automobil, babička lokomotiva nebo Andělíčci, andělé... a andělky.

Jak nám při listopadové vernisáži řekl kutnohorský výtvarník, pedagog a filmař Vladimír Císař, který výstavu uváděl, v poslední době Vlastimil Bareš svoji tvorbu opět posunul kupředu. Odlehčil ji, již se tolik nezabývá vykreslením jednotlivostí a detailů, ale zaměřuje se čím dál více na vystihnutí nálady, čímž se dílo od díla, více a více přibližuje svým milovaným impresionistům.

Za malebných zvuků kytary a při číši výborného vína

Sváteční atmosféru připomínané výstavy nedaleko legendární Kamenné kašny skvěle dokreslovala známá kutnohorská umělkyně, kytaristka a zpěvačka Lucie Zhory. Náladu jistilo mladé víno sklepmistra Jiřího Kociána, které sládlo při prohlídce obrazů a faksimile milovníkům výtvarného umění na jazyku.

Nejnovější Barešova výstava je opět sestavena z portrétů města dvou katedrál. Jak známo, Kutná Hora je jedním z Barešových stálých a milovaných inspiračních zdrojů, nechybějí ale ani jeho nejrůznější pohledy do přírody. Olejomalby doplňují i cenově dostupné faksimile Barešových obrazů na ručním papíru, které mohou bezesporu být skvělým vánočním dárkem.

Výstavu Vlastimil Bareš: Oleje a faksimile lze v kutnohorské Vinárně U Sv. Barbory navštívit do čtvrtka 7. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám