Hlavní obsah

Svátek piva oslaví Litovel i Holba

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek 27. září letos poprvé Češi oslaví nový svátek – Den českého piva. Jako mají vinaři své Svatomartinské, budou mít i milovníci piva svátek v předvečer svatého Václava, který je patronem českého piva. Cílem je vytvoření nové celonárodní tradice a posílení hrdosti na tradiční nápoj.

Foto: ceske-pivo.cz
Článek

I když jde o historický fakt, jen málokdo si zlatý mok spojuje s jeho patronem sv. Václavem. Den českého piva by měl být příjemnou i zábavnou osvětou, která přiblíží historii i tradici českého pivovarnictví a ukáže na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií v tom smyslu, že pivo není jen nápojem ke guláši, nebo vepřovému se zelím, ale má všechny předpoklady stát se součástí zážitkové gastronomie stejně jako víno.

Do oslav, které by se měly stát  tradicí, se zapojují také pivovary v Olomouckém kraji - Litovel a Holba. "Od  27. do 29. září zveme všechny své příznivce do podniků s Litovlí na čepu. Připravili jsme  ochutnávku svátečního Václava, ležáku, uvařeného speciálně pro tuto příležitost a také malé pivo k hlavnímu jídlu zdarma jako pozornost,” přidal pozvání sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Litovelský sváteční Václav je světlý nefiltrovaný ležák. Stejně jako ostatní piva značky Litovel je vařený klasickou výrobní technologií, tentokrát však z několika druhů sladů s přídavkem sladu karamelového a bavorského. Chmelil se natřikrát žateckým poloraným červeňákem a to mu přináší příjemné chmelové aroma v harmonii s plnou chutí tradičně vařeného piva.

Do oslav se zapojují rovněž hanušovický pivovar Holba, který pro návštěvníky hospod s jejich pivem na čepu připravil rovněž svátečního Václava, ležák, uvařený speciálně pro tuto příležitost a také malé pivo k hlavnímu jídlu zdarma jako pozornost. Podle sládka pivovaru Ludka Reichela je svatováclavský speciál polotmavý. "Je vařený z několika druhů sladů a českého chmele podle tradiční receptury a bude k dispozici jako nefiltrovaný." Pivovar ho uvařil pouze 3000 litrů, které se točí nejen v podhůří Jeseníků, ale i v Přerově.  

Dne českého piva se pod záštitou Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) v letošním roce zúčastní 12 tuzemských pivovarských společností a samostatných pivovarů - Bernard, Heineken, Pardubický pivovar, pivovar Nymburk, pivovar Samson, Plzeňský Prazdroj, PMS Přerov, Primátor Náchod, Rakovník, Staropramen, Svijany a Vyškov.

"Nový projekt by měl v první řadě angažovat veřejnost k hrdosti a oslavě českého piva. Touto akcí chceme zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblížit jim historii českého piva, zdravotní aspekty umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,“ uvedl předseda ČSPS František Šámal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám