Hlavní obsah

Svátek nesvátek – na Slovácku se pořád něco děje

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend nás čeká slavné výročí - 17. listopad, Den boje za svobodu a demokracii. Tentokrát to vyšlo na sobotu, den volna navíc se tedy nekoná… Přesto neváhejme a pojďme tento významný den náležité využít a užít.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Sklizeň

Článek

A začněme rovnou u toho oblíbeného – jídlo a pití. Minulý víkend proběhlo v Uherském Hradišti Žehnání svatomartinského vína. Jsou ale mezi námi tací, kteří akce takových rozměrů nevyhledávají. Mnoho lidí, fronty, hluk…

A právě pro ně je tady tuto sobotu Žehnání svatomartinského vína ve vinařské obci Polešovice. Rozlohou nevelký městys, zato vinařů a milovníků vína je tu hojně. A tak od 15.00 hodin proběhne ve dvoře Úřadu městyse obřad k požehnání vína a v 15.30 bude zahájena ochutnávka mladých vín. K tomu zahraje cimbálová muzika a zazpívá mužský sbor. Občerstvení zajištěno, pohodová atmosféra taktéž.

Pro náročnější „vínomily“ může být lákavá Cisterciácká pečeť – degustace mešních a košer vín. Ta se bude konat v 16.00 hodin na Velehradě. Na této akci budete moct ochutnat vína z Rakouska, Itálie, Francie, Izraele, Řecka… A to ještě není všechno, ale nechte se překvapit. A kdo už vůbec někdy pil košer víno?

Zimní období se blíží a s ním i zabijačkové hodování. Máte tento víkend chuť na něco dobrého a nechuť něco vařit doma? Vydejte se do Přístavu ve Starém Městě. Přístav v zimě? Ano, je to překvapivé, ale tato restaurace na břehu Baťova kanálu je vybavena tak, že ani v zimě zde zima být nemusí. Prostředí je navíc stylové, ve vodáckém stylu, výhled z restaurace přímo na vodu. Přidejte západ slunce nad Buchlovem, svařák do ruky a gurmánsko-romantický zážitek je zaručen. 

Nikdo ale neříká, že máme celý víkend jen pojídat a popíjet. Nejdřív to chce řádně nastartovat metabolismus, třeba výšlapem na Velký Lopeník. Podle předpovědi nás čeká chladné, ale slunečné počasí. Ideální k uzamčení rozhledny, které proběhne v sobotu v 11.00 hodin. Komu se to do programu zařadit nepodaří, nezoufejte, rozhledna bude přístupná i v zimě. Uzamčení je pouze symbolické, jako ukončení hlavní turistické sezony. 

Pokud se rozhodnete přes den odpočívat, budete mít alespoň dostatek sil jít se pobavit večer. V Uherském Hradišti v Klubu kultury vystoupí od 18.00 hodin kapela No Name, Felix Slováček se svým synem, skupinou Big Band a zazpívá také několik hostů. Programem provede vyhlášený český moderátor Alexandr Hemala. Názvem tohoto večera je „Koncert pro dobré lidi“, všichni dobráci buďte tedy vítáni!

Bojkovicích v sobotu večer zahraje hudební skupina Zrní. Pochází z Kladna a hrajou ve stylu alternativního rocku. Kdo si chce zapařit, může tedy zamířit právě do Bojkovic.

Jestli jste ale naladěni spíše na folklor, navštivte Klub kultury v Uherském Brodě, kde od 19. hodiny bude probíhat pořad Legendy moravského folklóru, věnován 100. výročí vzniku Československa.

A pokud chcete zažít folklor aktivně a autenticky, neváhejte a přijďte na Kateřinské hody v Huštěnovicích. Na hodové zábavě zahraje místní oblíbená dechová hudba Boršičanka a špička mezi cimbálovými muzikami Harafica.

Tak co, zažijete tento týden Slovácko?

Reklama

Výběr článků

Načítám