Hlavní obsah

Šumperský venkov chystá na příští rok evropskou konferenci LINC

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok v září se na Šumpersku uskuteční velkolepá akce. Kolem čtyř stovek evropských účastníků přijede na konferenci LINC, inspirovat se našimi venkovskými projekty, nápady a zároveň hledat příležitosti ke spolupráci.

Foto: Petra Kucinová

Estonsko, Pärnu: Zástupci z ČR přebírají pořadatelství konference LINC, MAS Šumperský venkov

Článek

MAS Šumperský venkov získala pořadatelství prestižní konference LINC věnované rozvoji venkovských oblastí a metodě LEADER*. Konference umožňuje výměnu zkušeností mezi různými regionálními komunitami celé EU i mimo ni.

Akce velkého formátu se neuskuteční v Praze, ani Olomouci, ale v Loučné nad Desnou a dalších místech v podhůří Jeseníků. „LINC je konferencí inovativních nápadů, vzájemné inspirace a rodištěm zajímavých mezinárodních projektů. Účastní se jí hlavně zástupci místních akčních skupin, ministerstev a aktéři zabývající se rozvojem venkova z celé Evropy. Ti si kromě výměny zkušeností z realizací různorodých projektů přijdou na své také díky sportovním a kulinářským zážitkům regionu, kde se konference právě koná,“ popisuje Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov.

„Minulý týden jsme se s kolegy vrátili z letošního 10. ročníku LINCu v Estonsku, kde jsme přebírali pořadatelskou vlajku konference. U  nás pro účastníky připravujeme nejen zajímavé semináře a ukázky našich venkovských projektů, ale i spousty dalších zážitků. Na organizaci akce budeme spolupracovat s MASkami napříč Olomouckým krajem, ale i mimo něj,“ těší se Sršeň. „Už nyní se nám hlásí první zájemci o účast,“ dodal.

Iniciativa LINC vznikla mezi místními akčními skupinami před více než deseti lety, kdy byla uspořádána první konference v Rakousku. Od té doby se konference konala např. ve Finsku, Německu, Estonsku, Itálii či Lucembursku. V ČR bude vůbec poprvé. „Získání pořadatelství LINC 2020 je pro nás velkou ctí a odměnou za několikaleté úsilí. Evropané nás pořád vnímají jako východoevropský stát - abychom pořadatelství získali, přijela k nám do Jeseníků delegace z Vídně, která hodnotila, zda je náš venkov pro podobnou akci vůbec vhodný a jestli máme co nabídnout jak po stránce infrastruktury a služeb, tak po stránce turistické. Odjížděli však nadšení,“ uvádí Sršeň.

*Co je metoda LEADER a MAS?

LEADER je metoda zaměřená na podporu rozvoje venkova prostřednictvím integrovaných strategií, které se vytvářejí přímo v konkrétním území při vzájemné spolupráci subjektů v regionu. „Potřeby regionu se tak neurčují od stolu někde na ministerstvu, ale vznikají přímo v místě, prostřednictvím spolupráce napříč sektory,“ vysvětluje Sršeň.

A co jsou „MASky“? – místní akční skupiny jsou partnerstvím veřejného, soukromého a neziskového sektoru, které má zájem rozvíjet území svých členských obcí prostřednictvím metody LEADER. Jedním z nejdůležitějších úkolů MAS je získávání a rozdělování finančních prostředků přímo v regionu podle jeho skutečných potřeb na základě předem připravené a regionem schválené strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD). Ta vzniká „odspodu“ – přímo v území MAS a nejlépe tak vystihuje skutečné potřeby a slabé stránky regionu. V ČR působí téměř 180 MAS, přičemž MAS Šumperský venkov pomáhá rozvíjet území 16 obcí kolem Šumperka.

Více informací na webu linc2020.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám