Hlavní obsah

Šumperk zve na čtrnáctý ročník městských slavností

Novinky, Kamil Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctý ročník Slavností města Šumperka se uskuteční tradičně první červnový víkend od pátku 3. do soboty 4. června v Sadech 1. máje. Návštěvníci se můžou těšit na bohatý kulturní i doprovodný program. Nebude chybět historický průvod městem ani velkolepý ohňostroj.

Foto: Kamil Navrátil

Sněm z roku 1490, na kterém se rozhodovalo o podpoře českému králi Vladislavovi II. Jagelonskému, připomíná historický průvod městem.

Článek

Slavnosti připomenou sjezd představitelů Markrabství moravského a zástupců stavů Slezských knížectví, který napomohl sjednocení vedlejších zemí Koruny české a jejich opětovnému připojení ke Království českému. Sjezd se konal na šumperském zámku 4. června 1490. Slavnosti zároveň připomenou 15 let partnerství s polskou Nysou a 10 let partnerství se slovenskou Prievidzou a nabídnou bohatý kulturní i doprovodný program.

„Páteční večer v parku „u koně“ odstartují v 18 hodin vystoupení místních klubů a skupin. Ve 21 hodin bude následovat oblíbený průvod rytířů městem k radnici, kde budou k účasti v průvodu vyzváni šumperští zastupitelé a zástupci partnerských měst. Celý večer završí ohňová show a výpravný ohňostroj na téma připomenutí uzavření dohod o spolupráci s polskou Nysou a slovenskou Prievidzou,“ řekl ke slavnostem města referent oddělení kultury a vnějších vztahů Bohuslav Vondruška.

Dodal, že se v pátek večer dočkáme premiérového nasvícení morového sloupu, stane se tak přibližně ve 21.30 hodin.  

Kromě kulturního programu si mohou návštěvníci vychutnat nejlepší vína z mikulovské oblasti, které se budou degustovat od 19 hodin na koštu vín v šumperském domě kultury. K poslechu bude hrát mikulovská cimbálová hudba Klaret. Od 10 do 18 hodin budou na hlavní třídě probíhat farmářské trhy, které budou pokračovat i v sobotu od 10 hodin.  

V sobotu od 10 hodin se Sady 1. máje „u koně“ ponoří do vrcholného středověku. K vidění bude katovská dílna, historická střelnice, ukázky lidových řemesel, rytířské dovednosti a jeho jezdce, šermíři, sokolníci, komedianti a pouliční divadlo. Děti se můžou těšit na pohádky, pouťové atrakce nebo třeba na školičku lidových řemesel. 

Sobotní podvečer bude patřit souborům z partnerského města Nysa. Pomyslnou třešničkou na dortu bude od 20 hodin vystoupení šumperské poprockové formace O5ček.

Reklama

Výběr článků

Načítám