Hlavní obsah

Šumava se o víkendu ukázala v plné kráse

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kteří o víkendu vyrazili na šumavské kopce, se dočkali příjemných teplot, modrého nebe a sluníčka. Zároveň bylo možné pozorovat inverzní charakter počasí.

Foto: Jan Kaše

Prosluněná louka nad Javorníkem

Článek

„Starý Ždánov neustále v mlhách, nad Hefensteinským sedlem kotouče mraků, z nichž pršel tu drobný déšť, onde studený liják, nic jinak než jako by všecky vodní páry z širokých hvozdů a močálů šumavských se tam navalily. Věčné šero, polotma, těžce na mysl doléhající," popsal Karel Klostermann šumavský podzim v knize Světák z Podlesí.

Tak takové počasí se tentokrát šumavským hvozdům vyhnulo, tedy alespoň částečně. Pokud jste o víkendu vyrazili na Šumavu, mohli jste směle odložit teplé svršky a procházet se třeba jenom v triku. Teploty vystoupaly k téměř 20°C a slunce prozářilo šumavské louky a pozvolna pronikalo i do hlubokých lesů.

V sobotu již po průjezdu Klatov postupně mizela těžká a nepříjemná mlha. Nebylo třeba stoupat do vyšších nadmořských výšek, abyste si vychutnali krásný podzimní den. V Sušici se lidé vydali na procházku podél Otavy, jejíž chladné a třpytící se vlny lehce omývaly břehy, nebo si vyšlápli k známé dominantě – ke kapli Anděla Strážce, odkud se kochali pohledem nejen na Sušici, ale také okolní kopce.

Neděle již nebyla tak přívětivá. Za sluníčkem a jasnou oblohou bylo nutné vyrazit do nadmořských výšek nad tisíc metrů. Například jihočeský Javorník přivítal stovky návštěvníků, kteří se většinou vydali na rozhlednu Karla Klostermanna, kde je čekal nezapomenutelný výhled na husté moře bílých mraků, z nichž jako ostrovy vykukovaly nejvyšší šumavské kopce.

Již před 17. hodinou se však i Javorník a další šumavské kopce zahalily do husté mlhy a viditelnost se snížila pouze na několik metrů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám