Hlavní obsah

Sugestivní inscenace Smrtihlav slibuje herecký koncert

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hra významného německého dramatika Martina Walsera Smrtihlav se vrací, a to v sobotu 25. května, v další repríze na jeviště ostravského Divadla Antonína Dvořáka. V režii současného uměleckého šéfa činohry Petra Gábora se objeví oblíbení herci Národního divadla moravskoslezského.

Foto: archiv NDM Ostrava

Na scéně Pavlína Kafková a Igor Orozovič.

Článek

Zatímco hlavní roli hraje Igor Orozovič (Ruda Goothein), velké herecké příležitosti dostali také Jan Fišar (Profesor Liberé), Tomáš Jirman (Profesor Goothein), Anna Cónová (Paní Liberéová), Petra Lorencová (Irma), Vladimír Polák (Gerold), Jiří Sedláček (Figilistr) nebo Pavlína Kafková (Týnička). Výsledkem je herecký koncert, který strhává divákovu pozornost.

Ve své hře autor účtuje se svědomím německého národa za válečné zločiny ve druhé světové válce, výsledkem je sugestivní hra, přičemž i přes sílu nastoleného tématu příběh nepostrádá ironický humor.

"Právě proto je hra Martina Walsera místy až groteskním thrillerem, který nepřestává překvapovat tím, kam až se vyvíjí. Martin Walser vytvořil velmi působivý poetický text. Novodobou verzi Hamleta, který provokuje svědomí viníků. Otevírá otázky lidské morálky a cti, což považuji za velmi aktuální téma,“ uvedl Peter Gábor.

Málokdo ale ví, jaké problémy měl tvůrčí tým před samotnou premiéru inscenace. Z důvodu onemocnění byla odložena o několik dnů, a protože herec Jiří Sedláček nadále dlouhodobě marodil, jeho roli si na premiéře "střihl" nejdřív hostující herec Ondřej Brett, potom za něj zaskakoval i samotný režisér. Nyní se už ovšem inscenace hraje už v původním obsazení.

Smrtihlav oslovuje už několik měsíců publikum i kritiky, kteří hodnotí inscenaci jako nadprůměrnou. Píší o hereckém koncertě a dokonalé souhře všech zúčastněných tvůrců - vedle již zmíněného režiséra i hereckých protagonistů to jsou dramaturgové Marek Pivovar a Klára Špičková, scénograf David Bazika, kostýmní výtvarnice Katarína Holková a autor scénické hudby Vladimír Franz.

Repríza inscenace Smrtihlav proběhne v sobotu 25. května od 18.30 hodin, přičemž můžete využít tzv. hamletovskou slevu (60 % ze vstupného). Tato sleva platí i na operu Káťa Kabanová, kterou NDM uvádí o den dříve, tedy v pátek 24. května od 18.30 hodin.

Vstupenky s hamletovskou cenou se vztahují pouze k uvedeným dnům a titulům. Zakoupit je lze v předprodeji NDM a ve večerních pokladnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám