Hlavní obsah

Studenti hodonínské umělecké průmyslovky mají umělecké střevo

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máš umělecké střevo? To není otázka, to je název prestižní mezinárodní umělecké souteže studentů. A studenti a studentky z Hodonína se v letošním ročníku dostali až do pražského finále.

Foto: archiv SŠPU

Finalisté soutěže Máš umělecké střevo 2018 v Praze

Článek

“Máš umělecké střevo?” je mezinárodní přehlídka studentských projektů, které vycházejí z témat současného výtvarného umění a společnosti.

Projekt vznikl v České republice v roce 2009 jako samostatná vzdělávací platforma, která je založena na spolupráci s galerijními institucemi. Od počátku jsou mezi nimi Národní Galerie v Praze, Centrum současného umění DOX a Moravská galerie v Brně. Přehlídku podporuje mimo jiné také Galerie Rudolfinum a řada krajských galerií. V roce 2015 se zapojily také zahraniční instituce Slovenská národná Galéria v BratislavěLudwig Múzeum v Budapešti.

Od roku 2012 je projekt součástí doprovodných aktivit Ceny Jindřicha Chalupeckého. Každoročně osloví většinu středních škol a gymnázií u nás. Studenti během roku zpracovávají vždy jiné téma a posléze je prezentují ve vybrané pořadatelské instituci, která se každý rok obměňuje. Práce jsou hodnoceny porotou odborníků, jež tvoří umělci, teoretici umění a pedagogové.

Tématem letošního ročníku byla Identita. Dramatické finále soutěže proběhlo v gotických prostorách kláštera Sv. Anežky v Praze dne 18.5.2018.

Svěřenci Romana Šafránka z  2. a 3. ročníků výtvarných oborů hodonínské průmyslovky v sestavě - H. Heinrichová, J. Černá, J. Uher, V. Valovičová,  zabojovali a za své krátké a vtipné video charakterizující jejich postoje vůči městu Hodonínu získali čestné uznání. Což znamená 4.- 5. místo (od poroty v čele s předsedkyní K. Vincourovou), což je skvělý výsledek z více než 70 zúčastněných týmů z celé republiky. Už jen postup z brněnského semifinále do pražského finále byl velkým úspěchem.

Zkrátka studenti Střední školy průmyslové a umělecké v Hodoníně rozhodně umělecké střevo mají.

Reklama

Výběr článků

Načítám