Hlavní obsah

Studenti hodonínské průmyslovky v provozu jaderné elektrárny Dukovany

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti třetího ročníku technického lycea Střední školy průmyslové a umělecké Hodonín se letos v dubnu podívali na technické zázemí dvou elektráren skupiny ČEZ: jaderné elektrárny Dukovany a přečerpávací vodní elektrárny Dalešice - Mohelno.

Foto: Barbora Ullmannová

Studenti třetího ročníku technického lycea na návštěvě přečerpávací vodní elektrárny Dalešice - Mohelno.

Článek

Nedílnou součástí studia fyziky v hodonínské průmyslovce jsou exkurze do provozů různých typů elektráren. Studenti obou technických oborů Technického lycea a Stavebnictví se každoročně účastní exkurzí právě s tímto zaměřením.

Samozřejmostí je nejen návštěva obou infocenter v elektrárnách, ale i návštěva provozů obou elektráren. Zajímavá byla hlavně JE Dukovany, kde panují přísná bezpečnostní opatření.

Po absolvování obou exkurzí čekal na studenty ve škole test ze získaných znalostí a informací, jež se při exkurzích dozvěděli. Je to zpětná vazba, která ukazuje mimo jiné i jejich schopnost vstřebávat nové informace.

Zvládli byste test ze znalostí o elektrárnách? Vyzkoušejte své znalosti:

10 otázek z JE Dukovany:

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany.

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany. 4. Jaké napětí vychází z JE Dukovany a na kolik se transformuje?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany. 4. Jaké napětí vychází z JE Dukovany a na kolik se transformuje? 5. Kde se ukládá vyhořelé palivo z JE Dukovany?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany. 4. Jaké napětí vychází z JE Dukovany a na kolik se transformuje? 5. Kde se ukládá vyhořelé palivo z JE Dukovany? 6. Odkud bereme čerstvé palivo pro JE Dukovany? Kudy se do JE Dukovany palivo dopravuje?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany. 4. Jaké napětí vychází z JE Dukovany a na kolik se transformuje? 5. Kde se ukládá vyhořelé palivo z JE Dukovany? 6. Odkud bereme čerstvé palivo pro JE Dukovany? Kudy se do JE Dukovany palivo dopravuje? 7. Jak se jmenuje typ kontejneru na vyhořelé palivo pro JE Dukovany a jaké je výroby?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany. 4. Jaké napětí vychází z JE Dukovany a na kolik se transformuje? 5. Kde se ukládá vyhořelé palivo z JE Dukovany? 6. Odkud bereme čerstvé palivo pro JE Dukovany? Kudy se do JE Dukovany palivo dopravuje? 7. Jak se jmenuje typ kontejneru na vyhořelé palivo pro JE Dukovany a jaké je výroby? 8. Co se používá jako zpomalovač rychlých neutronů v JE Dukovany? Co se používá jako absorbátor (pohlcovač) neutronů?

1. Jakou část spotřeby energie v České republice pokrývají jaderné elektrárny? 2. Kdo je výrobcem turbín pro JE Dukovany? 3. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v JE Dukovany. 4. Jaké napětí vychází z JE Dukovany a na kolik se transformuje? 5. Kde se ukládá vyhořelé palivo z JE Dukovany? 6. Odkud bereme čerstvé palivo pro JE Dukovany? Kudy se do JE Dukovany palivo dopravuje? 7. Jak se jmenuje typ kontejneru na vyhořelé palivo pro JE Dukovany a jaké je výroby? 8. Co se používá jako zpomalovač rychlých neutronů v JE Dukovany? Co se používá jako absorbátor (pohlcovač) neutronů? 9. Jak se zaměstnanci elektrárny chrání před radioaktivním zářením? Popiš tři způsoby ochrany při práci s reaktorem či vyhořelým palivem.

10. Kolik reaktorů se nachází v JE Dukovany? A jakého jsou typu?

10 otázek z PVE Dalešice - Mohelno:

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno.

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno?

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč?

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč? 14. Jaký typ hráze má PVE Dalešice – Mohelno a proč?

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč? 14. Jaký typ hráze má PVE Dalešice – Mohelno a proč? 15. Kdo je výrobcem turbín pro PVE Dalešice – Mohelno?

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč? 14. Jaký typ hráze má PVE Dalešice – Mohelno a proč? 15. Kdo je výrobcem turbín pro PVE Dalešice – Mohelno? 16. Kdy pracuje turbína PVE Dalešice – Mohelno v reverzním režimu?

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč? 14. Jaký typ hráze má PVE Dalešice – Mohelno a proč? 15. Kdo je výrobcem turbín pro PVE Dalešice – Mohelno? 16. Kdy pracuje turbína PVE Dalešice – Mohelno v reverzním režimu? 17. Kolik přečerpávacích vodních elektráren máme v ČR? Všechny je vyjmenujte.

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč? 14. Jaký typ hráze má PVE Dalešice – Mohelno a proč? 15. Kdo je výrobcem turbín pro PVE Dalešice – Mohelno? 16. Kdy pracuje turbína PVE Dalešice – Mohelno v reverzním režimu? 17. Kolik přečerpávacích vodních elektráren máme v ČR? Všechny je vyjmenujte. 18. Jaké napětí vychází z PVE Dalešice – Mohelno a na kolik se transformuje?

11. Popište fyzikální princip výroby elektřiny v PVE Dalešice – Mohelno. 12. Jaký typ turbíny používá PVE Dalešice - Mohelno? 13. Jaký tvar má budova strojovny PVE Dalešice - Mohelno a proč? 14. Jaký typ hráze má PVE Dalešice – Mohelno a proč? 15. Kdo je výrobcem turbín pro PVE Dalešice – Mohelno? 16. Kdy pracuje turbína PVE Dalešice – Mohelno v reverzním režimu? 17. Kolik přečerpávacích vodních elektráren máme v ČR? Všechny je vyjmenujte. 18. Jaké napětí vychází z PVE Dalešice – Mohelno a na kolik se transformuje? 19. Kolik turbín má PVE Dalešice – Mohelno?

20. Jaké existují typy turbín? Všechny je vyjmenujte.

Tak jak jste dopadli? Uspěli byste se svými znalostmi o českých elektrárnách?

Správné odpovědi najdete na webu Svět energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám