Hlavní obsah

Studenti gastronomie na exkurzi v ekologické farmě

Novinky, Sylva Horáková

Díky projektu BIO v regionu se uskutečnil další výjezd studentů na certifikovanou ekologickou farmu. V druhé polovině dubna se tak do provozu mlékárny Hollandia a na Farmu Otročín dostali studenti Hotelové školy a Středního odborného učiliště v Mariánských Lázních.

Foto: Andrea Hrabalová
Článek

Studenty hotelové školy zaujalo, že hospodařit ekologicky je možné i na tisících hektarech. Farma Otročín s.r.o. se specializuje na tržní produkci mléka. Chová 550 dojnic plemene český strakatý skot a obhospodařuje přes 1600 hektarů zemědělské půdy v režimu ekologického zemědělství. Farma patří k největším producentům biomléka v České republice i v rámci Evropy.

Podle Ing. Richarda Tintěry, ředitele farmy a jednoho ze čtyř jednatelů, je hlavní zásadou provozu v ekologickém režimu snaha o soběstačnost a uzavřenost koloběhu. Je tedy nutné z pozemků získávat dostatek vlastního krmiva pro dojnice, produkovat kvalitní surovinu - mléko v optimálním nikoli maximálním množství a dostat zpět do půdy živiny (hnůj, kejdu) k jejímu udržení v dobré kondici.

Hlavním produktem farmy je mléko. Nadojené biomléko putuje do osm kilometrů vzdálené mlékárny Hollandia, zhruba pětina je exportována do Německa přes odbytové družstvo České biomléko, jež sdružuje české producenty biomléka od roku 2012.

Tradiční přístup v Hi-Techstylu

Roboti na přihrnování senáže do krmných žlabů, dálkový senzor porodu u krav, napájecí automaty pro telata v období mléčné výživy po narození s hlídáním teploty i patřičného množství, obojky sledující aktivitu krav, obojky ke sledování produkce mléka u jednotlivých dojnic, automatické vyhrnování kejdy či wellness koutek pro dojnice s drbadly.

To není sci-fi ani farma roku 2050. To je realita na Farmě Otročín, kde nové technologie a inovace výrazně usnadňují lidskou práci, ale hlavně zvyšují pohodu zvířat, jejich zdravotní kondici a následně pozitivně ovlivňují produkci mléka.

Nechybí tu ani experiment s Pláničkovou metodou z nezapomenutelné české komedie Slunce, seno, jahody v podobě hudební kulisy na dojírně. A proč ne. Na farmě jsou otevřeni novým věcem, inovují a nechávají se inspirovat doma i v zahraničí. „Přispívá k tomu určitě i mladý kolektiv zhruba třiceti pracovníků farmy, kdy průměrný věk máme okolo 30 let a nejsme tolik zatíženi dřívější zemědělskou praxí,“ vysvětlil žákům průvodce Ing. Martin Všechovský.

Úplnou novinkou je mlékomat. Umožňuje prodej vlastního mléka z farmy, nepasterizovaného jen zchlazeného po nadojení, za cenu 20 korun za litr do vlastních nádob. „Provozujeme jediný mlékomat v Karlovarském kraji a jediný bio mlékomat v České republice. Zatím je objem prodaného syrového mléka ze dvora minimální, jelikož jde o novou věc – prodej jsme spustili teď od ledna,“ dodal Ing. Martin Všechovský. Farma tedy určitě nezahálí.

Projekt Bio v regionu - Propagace regionální bioprodukce a spolupráce, podpořilo Ministerstvo zemědělství, a už třetím rokem jej organizuje Bioinstitut, o.p.s. Smyslem exkurzí je ukázat mladým lidem, v budoucnu pracujícím v gastronomii, jak je důležité zemědělství a znalost lokálních producentů a jaký dopad může mít volba lokálních a ideálně bio surovin na krajinu i venkov, kde žijeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám