Hlavní obsah

Studenti dál bojují za Městské lázně v Plzni

Novinky, Jakub Sobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na setkání zastupitelstva, které se konalo ve čtvrtek 10. listopadu, byla primátorovi plzeňské radnice Martinu Baxovi předána petice za záchranu Městských lázní na Denisově nábřeží.

Foto: Jakub Sobek

Člen Kopeckého snu Jakub Jahl a primátor města Plzně, Martin Baxa.

Článek

Předání se uskutečnilo v ranních hodinách, když se primátor Baxa chystal vejít do radnice. Zástupci plzeňského sdružení Kopeckého sen, které bojuje za památkově cenné budovy v Plzni, ho zastavili na několik minut.

"Chceme vám předat petici za rekonstrukci Městských lázní, kterou podepsalo víc než 550 obyvatel Plzně. Doufáme, že ji jen tak nezaložíte nebo neodhodíte do koše," uvedl tváří v tvář primátorovi Jakub Jahl, člen kulturního sdružení Kopeckého sen.

"Jde nám hlavně o to, aby se zastavila plíživá demolice zadního traktu Městských lázní, která se potají připravuje za zády občanů města Plzně," dodal rozhořčeně mladý student Jakub Jahl.

"Nemáme žádnou žádost o demolici části Městských lázní. Máme zde pouze žádost o přestavbu zadního traktu budovy, a tato žádost je nyní ve fázi posuzování," informovala Eva Hubená ze stavebního úřadu.

Budova Městských lázní byla postavena v 30. letech 20. století a v 90. letech prodána soukromému vlastníku. Od té doby trvají spory mezi městem a soukromníky, kteří se v průběhu let střídali a zanedbávali stavbu, jež byla v roce 1995 dokonce prohlášena za kulturní památku.

V září se konala demonstrace za Městské lázně, kterou taktéž zorganizovalo sdružení Kopeckého sen. "Věříme, že s pomocí podpisů občanů se nám podaří radnici přesvědčit, aby na soukromníka přitlačila, budovu odkoupila a především zastavila chystanou demolici," dodal Jakub Jahl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám