Hlavní obsah

Student hodonínské průmyslovky Martin Benovič úspěšný v krajském kole Logické olympiády

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že logická olympiáda není jen pro studenty gymnázií, dokázal Martin Benovič. Student třetího ročníku technického lycea uspěl v jejím krajském kole.

Foto: Jana Slováková

Martin Benovič, student technického lycea hodonínské průmyslovky, uspěšný v krajském kole logické olympiády

Článek

V pátek 3.listopadu se celkem 57 úspěšných řešitelů školních kol sešlo v Brně na Masarykově univerzitě, aby potrápili své mozkové závity při semifinále Logické olympiády.

Mezi nimi i Martin Benovič z hodonínské průmyslovky. Snažil se přijít na kloub šifrám, lámal si hlavu nad přesmyčkami nebo uvažoval nad logickou řadou čísel.

Další část testu prověřila hlavně jeho postřeh a rychlost. Šlo o skládání slova z písmen létajících po obrazovce, hledání nehodícího se slova ze čtyř možností (písmena také létala všemi směry, přičemž každé slovo mělo svou barvu písmen), sestavení geometrických tvarů a nakonec řešení rovnic, kde místo čísel byly různé symboly.

„Kdo se přihlásil nejdřív, měl možnost odpovídat. Jestliže odpověděl správně, byly mu připsány 2 body. Při vyslovení špatného výsledku mu byl jeden bod stržen,” popisuje dění při logické olympiádě Martin Benovič.

„Všechno se dělo samozřejmě online na počítačích stejně jako školní kolo. A šlo také o čas. Bylo to hodně rychlé,” říká úspěšný řešitel. Ze všech 57 přítomných se jich jen 15 stalo úspěšnými řešiteli a Martin byl mezi nimi. Skončil patnáctý.

„Do celostátního finále postupuje jen sedm prvních řešitelů, ale i tak jsem za svůj výsledek rád, spousta lidí z gymnázií byla až za mnou,” dodal sympatický student.

Logická olympiáda je soutěž pořádaná Mensou České republiky založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup. Nerozhodují zde naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Logická olympiáda je svým pojetím unikátní soutěží, protože se nejedná o znalostní soutěž, ale o soutěž rozvíjející především schopnost samostatného logického uvažování.

Výsledky krajských kol Logické olympiády naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám