Hlavní obsah

Stromy povypráví příběhy lidí pěstujících banány

Novinky, Pavlína Božková

Výstava na stromech je celorepublikový happening, který se koná během Týdne důstojné práce a upozorňuje na ožehavá témata naší každodenní spotřeby. V týdnu od 7. do 14. října 2017 proběhne třetí ročník se zaměřením na podmínky pěstování banánů.

Foto: NAZEMI.CZ

Výstava na stromech /7 - 14. 10. 2017/ se koná během Týdne důstojné práce a upozorňuje na ožehavá témata naší každodenní spotřeby.

Článek

Claudie má dvě dcery, které však vidí jen hodinu denně. Zbytek dne, 12 a více hodin tráví na banánové kostarické plantáži. I za tak dlouhou pracovní dobu včetně přesčasů dostává jen minimální mzdu, ze které má problém sebe a dcery uživit. Pracuje s nebezpečnými látkami bez ochranných pomůcek. Nemá se kam schovat, když letadla práškují pesticidy plantáž. Na pracovišti musí čelit sexuálnímu obtěžování. Kvůli zapojení do odborů ji v práci šikanují.

Její příběh i příběhy dalších zaměstnanců a zaměstnankyň kostarických a panamských plantáží budou viset od 7. do 14. října v desítkách parků republiky, včetně Břeclavského areálu Pod Zámkem a v městském parku Sady 28. října. Návštěvníci výstavy pod širým nebem se na 14 panelech s fotografiemi dozvědí, co vše se skrývá za tolik oblíbeným tropickým ovocem – banány.

„Na každého Čecha připadá ročně 9,9 kilogramů banánů. Jedná se o nejoblíbenější tropické ovoce. Málokdo už ale ví, za jakých podmínek se banány pěstují, třídí, balí a následně dostávají do Evropy. Rozhodli jsme se proto třetí ročník Výstavy na stromech zaměřit právě na pěstování banánů,“ uvedla Gabriela Štěpánková z organizace NaZemi. Autorem fotografií je Stanislav Komínek z NaZemi, který společně s kolegy z Ekumenické akademie vyrazil do Panamy a Kostariky zkoumat pracovní podmínky lidí na banánových plantážích.

Výstava upozorňuje veřejnost na souvislosti a důsledky našeho nákupního chování, a co můžeme změnit my jako spotřebitelé a spotřebitelky. Pokud chceme, aby pěstitelé a pěstitelky dostávali za svou práci adekvátně zaplaceno a mohli se při pěstování vyhnout nejhorším agrochemikáliím, můžeme kupovat banány s certifikací Fairtrade. Pomocí petice je možné supermarkety vyzvat, aby byly fairtradové výrobky více dostupné.

V případě, že na výstavu zavítají třídní kolektivy či například skautské oddíly, mohou si předem stáhnout od organizace NaZemi vzdělávací metodiku, díky níž se o tématu interaktivní formou dozví více. Z dokumentační cesty vznikla kromě výstavy také webová stránka www.pribehbananu.cz. Věděli jste například, že krabice s banány váží vždy přesně 18,14 kg? A že banánovník je bylina, a to dokonce největší na světě, která je hned po bavlně druhou nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou?

Výstava na stromech se koná v desítkách parků po celé České republice již třetím rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce. Ten se slaví 7. října. Minulé ročníky se věnovaly pěstování kávy a pracovním podmínkám v koželužnách a při výrobě obuvi.

Letos poprvé zavítá i do Břeclavi a to díky projektu Zdravé město Břeclav a multiplexu Cyklosféra.

Seznam míst a více informací o akci najdete na www.vystavanastromech.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám