Hlavní obsah

Střelecký ostrov na Vltavě se stal oázou klidu a rájem labutí

Novinky, Vratislav Konečný

Desítky labutí na vodě, desítky labutí na trávníku. Všechny natahují krky za nabízenou potravou. A mají jí vždy dostatek. Nově otevřený a zrekultivovaný Střelecký ostrov uprostřed Prahy je oázou klidu. Proti starému trochu načinčaný, zmizela "nerudovská" idyla, uvidíte tu dost zákazových tabulí.

Foto: Vratislav Konečný

Vltavské královny - labutě.

Článek

Z mostu Legií můžete sejít po opraveném schodišti, nebo se svézt nově zbudovaným výtahem. Rekultivace, která dosáhla 80 milionů, což je slušná částka, přinesla kromě zpevnění břehů a pokládky nového trávníku především dvě dětská hřiště a výsadbu 80 stromů za pokácené staré, a také na 700 keřů.

Cílem je přivést na ostrov zejména rodiny s dětmi, samozřejmě je určen pro všechny. Strážníci městské policie mají dohlížet na pořádek - znečišťování prostranství, včetně pití alkoholu a aplikace drog tu byly na denním pořádku.

Cvičili zde střelci

Ostrov, který se původně jmenoval Trávník, sloužil po řadu století různým střeleckým spolkům, nejprve za Karla IV, kdy tu svou mušku cvičili střelci z luků a kuší, později palných zbraní. Městská garda tu střílela „ku ptáku”, figuríně opeřence na tyči. Ostrov byl místem bojů při všech pražských násilných událostech, ale konaly se tu i veselice a svatováclavské slavnosti a v roce 1882 I. sokolský slet.

Ostrostřelecký areál měl rozlohu 2400 metrů čtverečních, na střelby se chodilo jako do divadla, dřevěné tribuny pojmuly až 2500 diváků. Za války zde sídlil odddíl Hitlerjugend.

Restaurace stojí na místě původní dřevěné střelnice ostrostřelců, ti si po požáru postavili v roce 1812 velkou novou budovu v empirovém slohu. Slouží po několika úpravách dodnes. Za poměrně drahou restaurací je několik sportovišť, nejsou ale volně přístupná.

V minulých letech se na "Střeláku" konala řada divadelních představení a hudební produkce, nyní pro ně asi již nezbude místo. Tak aspoň že ty labutě tu jsou a spolu s kachnami tu na návštěvníky nedočkavě pokřikují.

Ostrov ale při každé povodní zatopila voda, snad už si své špatné časy vybral.

Volné pobíhání psů je na rozdíl od minulých dob zapovězeno!

Reklama

Výběr článků

Načítám