Hlavní obsah

Středoškoláci představili své podnikatelské záměry řešící ekologické problémy současnosti

Novinky, Radim Weiss

Více než 200 studentů středních škol z celého regionu, 4 inovativní podnikatelské záměry a 21 workshopů. Přesně to byla akce HOW TO START-UP.

Foto: Olga Petříková

Více než 200 studentů středních škol z celého regionu se zúčastnilo akce HOW TO START-UP

Článek

Ve středu 5. června proběhl na Moravské vysoké škole Olomouc projektový den pro studenty středních škol. Více než dvě stovky účastníků se mohly zapojit do připravených workshopů a her zaměřených na rozvoj manažerských dovedností, komunikace či týmové spolupráce.

Účastníci se mohli podívat i do multimediálního centra BEA channel. Zájemci o informační technologie si vyzkoušeli práci s chytrou zásuvkou Hexade SmartPlug a navštívili sídlo společnosti TESCO SW. Ta je největší IT firmou v Olomouckém kraji.

Jak správně investovat nebo spravovat své finance si mohli studenti vyzkoušet prostřednictvím hry CashFlow. Touto aktivitou je provázel Tomáš Zdražil, bývalý student MVŠO a organizátor unikátní podnikatelské konference Cashflow summer.

Hlavní součástí akce byla podnikatelská soutěž zaměřená na regionální udržitelnosti. „Téma jsme zvolili především z toho důvodu, že problematika ekologie a mrhání přírodními zdroji je poměrně žhavé téma, ke kterému mají dnešní středoškoláci poměrně blízko. Připadalo nám zajímavé dát studentům možnost přijít s novými neotřelými nápady na zlepšení kvality života v regionu,” informovala Vladimíra Sedláčková, náměstkyně ředitele MVŠO.

V nabité konkurenci se představily nápady na ekofestival, ekologické obaly, rozložitelné květináče nebo hydroponickou farmu do bytu.

Mezi projekty zaujal porotu nejvíce nápad studentů Slovanského gymnázia Olomouc. Jejich podnikatelský záměr na zpracování listů kukuřice do podoby obalových materiálů nabídl odpověď na současný problém s nadprodukcí plastových výrobků. Zároveň přednesli řešení, jak efektivně využít část rostliny, která často končí bez dalšího užitku jako odpadní materiál.

„Všechny projekty byly velice dobře připravené a studenti během dne odvedli skvělou práci. Každý tým vynikal v něčem jiném. U některých jsme viděli skvělé prezentační schopnosti, u jiných jsme ocenili vynikající rešerše nebo nekonvenční přístup k tématu,” uvedla Karla Vlasáková, členka poroty a čerstvá absolventka MVŠO, která se jako event manažerka podílela na řadě velkých kulturních akcí zahrnujících koncerty skupin Chinaski, Mandrage nebo Limetall.

„Díky skvělým nápadům i promyšlenosti výsledných projektů jsme se rozhodli soutěž v příštím roce zopakovat. Je škoda, že podobné nápady končí pouze ve formě prezentace. Pokud se vítězové příštího ročníku rozhodnou svůj projekt realizovat, získají vedle studentského stipendia na jeden semestr a dalších cen, které si odnášeli letošní vítězové, i naši plnou podporu a možnost konzultací a vedení,“ dodala Vladimíra Sedláčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám