Hlavní obsah

Středočeský kraj obhájil prvenství v počtu aktivních dobrovolníků

Novinky, Radek Janoušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 23. listopadu proběhlo slavnostní zakončení sezóny akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a odtajnění konečných výsledků za rok 2017. Nejaktivnějším se stal Středočeský kraj. Na příští rok jsou naplánovány dokonce dva hlavní úklidové termíny, dubnový jarní a celosvětový v září.

Foto: Radek Janoušek

Někdy těžká práce, ale daly to...

Článek

Akce letos posunula svou laťku opět o významný kus výše. Zaznamenala nárůst úklidových akcí o 410 (na celkových 2476) a o 10 000 dobrovolníků více oproti předchozímu ročníku (letos celkem 96 133).

Naopak pokleslo množství sebraného odpadu z loňských 1634 na 1536 tun. Důvodem může být narůstající počet zapojených škol, na které se akce letos zaměřila. Další teorií je i možnost, že ty největší černé skládky se již podařilo odklidit.

Na mládež se projekt zaměří i další rok formou workshopů a metodické příručky pro pedagogy. Snahou pořadatelů je mimo jiné zavést praktickou výuku o odpadech do škol a právě dobrovolnické úklidy jsou k tomu dostatečně jednoduché, srozumitelné a účelné.

Krajem, který letos nejvíce prokoukl, se stal Středočeský kraj (444 akcí), z něhož byli při slavnostním večeru oceněni 3 příkladní organizátoři místních úklidů.

Mezi oceněnými opět vynikla MAS Pošembeří se svou akcí, do které namotivovala 71 úklidových skupin a přes 2500 dobrovolníků. Za školu převzala ocenění učitelka Hana Kohoutová ze SOŠ a SZŠ Benešov, která zorganizovala se 48 studenty a 22 dospělými úklid velké nelegální skládky. Podařilo se jim za necelý den odklidit téměř 6 tun odpadu.

Příkladným organizátorem se stal i starosta Tomáš Drobný z Kostelní Lhoty, který spolu s dobrovolníky zrealizoval užitečnou a zábavnou akci, ze které všichni odcházeli s nadšením.

Příští rok se kromě tradičního jarního termínu (v sobotu 7. dubna 2018) koná dlouho plánovaný celosvětový úklid 15. září 2018. Účast přislíbilo již 120 zemí po celém světě a Česká republika s akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko nemůže chybět. Bude se jednat o největší dobrovolnickou a enviromentálně zaměřenou akci v historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám