Hlavní obsah

Středočeský hejtman zavítal na Berounsko, region navštívil i premiér Sobotka

Novinky, Jiří Kubík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera navštívil ve čtvrtek 24. července Berounsko. Nejprve zavítal do Žebráku, poté se vydal do Zdic, Králova Dvora a cestu zakončil na radnici v Berouně. Hejtmana doprovázeli poslanec Richard Dolejš a náměstek středočeského hejtmana pro finance Jiří Peřina.

Foto: Jiří Kubík

Hejtman Miloš Petera (uprostřed), poslanec Richard Dolejš (vlevo) a náměstek hejtmana Jiří Peřina na stavbě rekonstruované silnice Hořovice Žebrák.

Článek

Části programu ve Zdicích a v Králově Dvoře se zúčastnil i nejvýznamnější host – premiér Bohuslav Sobotka.

První část cesty hejtmana Miloše Petery vedla do Žebráku, kde pokračuje rekonstrukce silnice číslo II/117 Žebrák – Hořovice. „Spolu s rekonstrukcí je hlavním cílem projektu především rozšíření a narovnání této důležité silnice, po které vede hlavní přivaděč na dálnici D5 z Hořovicka a části Příbramska. Na této úzké a členité silnici v minulosti docházelo k vážným dopravním nehodám. Nová silnice významně zvýší bezpečnost provozu,“ vysvětlil náměstek středočeského hejtmana Jiří Peřina.

Rekonstrukce silnice Hořovice – Žebrák by měla stát celkem 44,5 miliónu korun. Na stavbu získal Středočeský kraj dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výši 34,2 miliónu korun. Dodavatelem stavby je firma Strabag.

„Na místě jsme se přesvědčili, že stavba pokračuje bez problémů. Pokud vše půjde hladce, mohli bychom se dočkat i zkrácení termínu stavby, která by měla skončit do 31. října 2014. První motoristé by se mohli po nově opravené silnici svézt už na začátku října,“ doplnil středočeský hejtman Miloš Petera.

Ze Žebráku pokračovali hejtman Petera, poslanec Dolejš a náměstek Peřina do Zdic. Hosty přivítal starosta města Antonín Sklenář, poté se na zdické radnici konalo krátké pracovní jednání, kterého se zúčastnili i členové rady města Zdice a starostové okolních obcí a měst.

„Jednali jsme především o dopravě. Zabývali jsme se průtahem Zdic, který vede po krajské silnici II/605. V současné době zde město dokončuje rekonstrukci kanalizace. Seznámili jsme se také se záměrem na realizaci I. etapy obchvatu Zdic,“ informoval hejtman Miloš Petera. 

Hejtman přítomným vysvětlil, že financování zmíněných projektů bude závislé na tom, jaké se podaří vyjednat podmínky čerpání pomoci z fondů Evropské unie v programovacím období do roku 2020 a kolik peněz bude mít Středočeský kraj k dispozici.

Ve Zdicích se k hejtmanovi Miloši Peterovi a jeho doprovodu připojil premiér Bohuslav Sobotka. Po přivítání vzácného hosta následovalo zdvořilostní setkání premiéra a hejtmana s vedením města Zdice a starosty či jejich zástupci ze sousedních obcí a měst.

V obřadní síni zdického městského úřadu se uskutečnila i krátká beseda, při které premiér Sobotka odpovídal představitelům samospráv na jejich dotazy. Starosty mimo jiné zajímalo, zda i nadále zůstanou v menších městech a obcích pobočky České pošty.

„Rozhodně se rušit nebudou. Ale uvažujeme o tom, že provoz některých služeb na pobočkách České pošty by dotoval stát, podobně jako nyní dotuje provoz ztrátových linek Českým drahám,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Hejtman Miloš Petera starosty upozornil, že s představiteli České pošty je možné se také dohodnout na změně provozní doby jednotlivých poboček tak, aby co nejvíce vyhovovala občanům.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám