Hlavní obsah

Strážnice přivítá největší přehlídku rockové nové vlny

Novinky, Radek Holomčík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší žánrová přehlídka zaměřená na novovlnnou rockovou hudbu od roku 1989 - tak by mohl znít podtitul akce 30 let Nové vlny se starým obsahem, která proběhne ve dnech 23. a 24. března ve Strážnici na Hodonínsku.

Foto: Už jsme doma

Už jsme doma

Článek

Na koncertu vystoupí skupiny Hudba Praha, Už jsme doma, Garage & Tony Ducháček, Máma Bubo, Krásné nové stroje, Extempore a Mikoláš Chadima band. Součástí akce bude i bohatý doprovodný program připomínající 30. výročí vydání neblaze proslulého článku v časopise Tribuna. 

Přehlídka skupin i doprovodný program proběhnou v prostorech Kulturního domu Strážničan, na hlavním sále a v Green Baru. „Dramaturgii hlavního i doprovodného programu jsme připravili tak, aby co nejvíce odrážela pestrost naší alternativní scény té doby. Zároveň jsme chtěli otevřít i otázku významu svobody pro lidský život. V současnosti jsme bohužel svědky zapomínání toho, jaké to je, když se svobody nedostává,“ uvedl předseda pořádajícího sdružení SPRONK Pavel Žák.

Čestnou záštitu nad touto událostí převzala Její Excelence Annika Jagander, velvyslankyně Švédského království v ČR, a první náměstek hejtmana Jihomoravského kraje, Ing. Stanislav Juránek. Celá akce je připravována v nekomerčním duchu a je výsledkem nadšení členů pořádajícího sdružení i celé řady dobrovolníků.

„Byli jsme velmi příjemně zaskočeni odezvou na myšlenku této události, a to ze strany vystupujících umělců i dalších partnerů a jednotlivců. Mnoho lidí vnímá význam nezávislé kultury a jsou ochotni ji nezištně podporovat. Velký dík také patří městu Strážnici i Jihomoravskému kraji - od samého začátku příprav se chovali jako příkladný partneři," dodal Žák.

30 let Nové vlny se starým obsahem nebude pouze největší žánrovou přehlídkou „novovlnné“ rockové hudby v našem polistopadovém vývoji. Cílem pořadatelů je také předání poselství o velice zajímavém fenoménu naší kulturní historie. V doprovodném programu proto návštěvníci vyslechnou samotný text článku a odbornou přednášku předního českého hudebního žurnalisty Aleše Opekara. Petr Váša připomene tvorbu skupin Ošklid a Z kopce. Pražské Popmuseum zapůjčí výstavu dobových dokumentů, součástí programu bude i projekce dokumentárních filmů zaměřených na novou vlnu a restrikce proti „problémové mládeži“. Na absenci svobody projevu zavzpomíná známý disident František „Čuňas“Stárek, který také přestaví novou knihu mapující předlistopadové kulturní "podzemí", s názvem Tváře undergroundu. Doprovodný program ukončí v neděli beseda s Amnesty International na téma perzekuovaných umělců v současnosti.

Článek Nová vlna se starým obsahem vyšel v časopise Tribuna 23. března 1983. Jednalo se o bezprecedentní útok na svobodu projevu a uměleckého vyjádření, který vedl k zákazům kapel řadících se do tzv. nové vlny – jmenovitě skupin Pražský výběr, Jasná Páka (později Hudba Praha), Letadlo a mnohých dalších. I přes rozsáhlou diskreditační kampaň a následné restrikce a zákazy vedla celá tato aktivita k masovému odporu ze strany hudebníků, vzniku stovek různorodých skupin a celkové aktivizaci příznivců undergroundové či alternativní kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám