Hlavní obsah

Strážnice jako první na Moravě hostí výstavu fotografií Tváře undergroundu

Novinky, Radek Holomčík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 23. a 24. března proběhne ve Strážnici na Hodonínsku unikátní výstava fotografií Tváře undergroundu. Jedná se o černobílé portréty fotografa Davida Tesaře ilustrující stejnojmennou knihu.

Foto: ČRo

Výstava Tváře undergroundu

Článek

Výstava proběhne v rámci vzpomínkové akce 30 let Nové vlny se starým obsahem a ke zhlédnutí bude v prostorách Green Baru v místním Kulturním domě Strážničan. 

Kniha Tváře undergroundu je společným dílem redaktorky Ivany Denčevové, historika Michala Stehlíka a výrazné postavy českého disentu Františka Stárka. Původně rozhlasové rozhovory, které s osobnostmi undergroundu pořídila Ivana Denčevová, byly doplněny historickým kontextem a doslovem Františka Stárka. Vznikla tak pozoruhodná publikace mapující osudy Zdeňka „Londýna“ Vokatého, Vladimíra „Lábuse“ Drápala, Miroslava „Skaláka“ Skalického a dalších sedmi svérázných postav předlistopadové společnosti mimo hlavní proud.

Výstava, kterou chtějí její autoři představit divákům po celé České republice, bude mít ve Strážnici teprve druhou zastávku. Ta první proběhla v budově Českého rozhlasu v Praze na konci loňského roku, u příležitosti vydání zmiňované knihy. „Jsme velmi rádi, že můžeme tyto krásné fotografie představit veřejnosti jako součást dlouho připravované akce, připomínající, mimo jiné, hodnotu svobody pro lidský život. Tedy tematicky spjaté s knihou Tváře undergroundu," uvedl Pavel Žák, předseda pořádajícího občanského sdružení.

Vzpomínková akce 30 let Nové vlny se starým obsahem proběhne ve dnech 23. a 24. ve Strážnici. Knihu Tváře undergroundu v rámci doprovodného programu představí její autoři Ivana Denčevová a František Stárek, o své nevšední zážitky z focení se podělí i fotograf David Tesař.

V dalších částech doprovodného programu, věnovaného tematice nové vlny a lidsko-právním otázkám, vystoupí Petr Váša, Aleš Opekar, zástupci Amnesty International a další. Hlavní program, který proběhne v sobotu od 17.00, bude patrně největší přehlídkou kapel patřících do tzv. nové vlny rocku. Na dvou pódiích zahrají Hudba Praha, Už jsme doma, Garage & Tony Ducháček, Máma Bubo, Krásné nové stroje, Extempore a Mikoláš Chadima band. 

Reklama

Výběr článků

Načítám