Hlavní obsah

Stop ubytovacímu byznysu, říkají v Bohumíně

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Bohumína v pondělí na mimořádné tiskové konferenci deklarovalo, že ubytovací byznys ve městě nepodpoří. Od 1. května budou totiž lidé, kteří bydlí na ubytovnách a pobírají od úřadu práce doplatek na bydlení, nově potřebovat k jeho vyplacení souhlas obce.

Foto: Pavel Čempěl

Vedení Bohumína při tiskové konferenci.

Článek

Vychází to z novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. V případě nesouhlasu radních či zastupitelů úřad práce peníze za bydlení v ubytovně jejich majitelům nevyplatí. 

Průlomovou změnu systému ovšem hatí její absolutní nepřipravenost. Přestože zákon schválili poslanci vloni na podzim, do dnešního dne nemají města a obce od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR přesné metodické pokyny, jak postupovat.

Rozhodnout by ovšem podle ministerstva měla města bezodkladně a hlavně své záporné stanovisko řádně zdůvodnit. O žadatelích přitom město kromě jména a trvalého bydliště neví vůbec nic. A úřad práce není oprávněn poskytnout městu o lidech na ubytovnách jakékoli údaje. Nad novelou tak visí řada otazníků, nad kterými bezradně krčí rameny jak představitelé měst, tak úřadu práce i krajští úředníci, kteří budou v případě neudělení souhlasu obce pověřeni rozhodnutí měst přezkoumat.

V Bohumíně žije v ubytovnách asi 400 lidí. Úřad práce bude přitom žádat o bezodkladné stanovisko u každého žadatele o výplatu doplatku na bydlení. V Bohumíně budou o stanoviscích rozhodovat radní, ti zasedají jednou do měsíce.

„Ve chvíli, kdy o daném člověku nic nevíme a od úřadu práce o těchto lidech žádné podklady nezískáme, nebudeme moci objektivně posoudit jeho situaci a udělit mu souhlas s vyplacením doplatku. Proto je velmi pravděpodobné, že naplníme literu zákona a naše stanoviska s doplatkem na bydlení v ubytovnách budou nesouhlasná,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

„Celou problematiku konzultujeme i s okolními městy a názorová jednota na udělování striktních nesouhlasů mezi Bohumínem, Karvinou, Orlovou, Havířovem a dalšími nepanuje. V Bohumíně ale ubytovací byznys dlouhodobě odsuzujeme, nesouhlasíme s ním a nehodláme ho podporovat. Naše nesouhlasy ubytovny zcela jistě nevymýtí, ale umožní nám alespoň částečně zatočit se špinavým ubytovacím byznysem,“ řekl místostarosta Igor Bruzl.

Dodal, že v Bohumíně žije 9 tisíc domácností, téměř polovina z nich přitom ve 4,5 tisících městských bytech.

Ubytovny jsou problém, který se začal ve městech rozmáhat před třemi lety, kdy exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přesunul výplatu sociálních dávek z měst na úřady práce. Od té doby se v Bohumíně zvýšil počet ubytoven pro sociálně slabé ze tří na deset. Jedna třeba přímo na pěší zóně a další tři o malý kousek dál v přilehlých ulicích.

„Bohumíňáci se v blízkosti ubytoven necítí bezpečně. Stěžují si na jednání a chování jejich obyvatel. To ale majitele ubytoven nezajímá, těm jde hlavně o peníze. Problémy, které přináší koncentrace sociálně slabých na jednom místě, pak musí řešit město. Do problematických míst jsme přidali kamery i veřejné osvětlení. Strážníci lokalitu nonstop monitorují a tráví tady téměř celé denní směny. Bez změny zákonů ovšem nemáme šanci problém vyřešit,“ dodal Petr Vícha.

Související témata:

Výběr článků

Načítám