Hlavní obsah

Stoleté výročí na Slovácku: lampiony, věnce i festival gulášů

Novinky, Zdeněk Šmýd

Letošní stoleté výročí vzniku Československa čeká hlavní víkend roku. Mnoha akcemi se přidá i rodný kraj T. G. Masaryka - Slovácko. Na slavnostní víkend vyšlo kromě jiného i pořádání velmi oblíbeného Gulášfestu v Prušánkách.

Foto: Zdeněk Šmýd

U sochy Masaryka v rodném Hodoníně jsou pietní akty každoroční zvyklostí.

Článek

Pietní akty, lampionové průvody, ale také odhalování nových památníků chystají obce Slovácka o nejbližším víkendu. Oslavy 100. výročí vzniku ČSR budou spíše tradiční, ale kdo by se chtěl odvázat, bude mít také šanci. V sobotu 27. října se totiž koná sedmý ročník Gulášfestu na návsi v obci Prušánky.

Oblíbené soutěže se pravidelně účastní týmy nejen z regionu. Družstva nesvazují téměř žádná omezení, takže výběr je vždy pestrý. Od gulášů hovězích či vepřových po srnčí nebo dokonce kohoutí. Veřejné ochutnávání začíná ve 12.00. V neděli pak v Prušánkách přijde na řadu oficiální oslava se sázením pamětní lípy nebo, jako v dalších obcích a městech, promítáním dokumentu „28. říjen 1918 na Moravě“.

Nedaleké Veselí nad Moravou si pak připravilo lampionový průvod nebo výstavu o místních osobnostech v uplynulém století. Kromě toho ale místní odhalí v neděli večer u městského úřadu pomník za svobodu a demokracii.

Neméně zajímavé budou oslavy v Kyjově, které jsou na programu už v sobotu. Kromě tradiční piety u místních pomníků uloží u příležitosti výročí zástupci města historické artefakty do kopule věže radnice. Obyvatelé se mohou těšit i na koncert dechovky nebo ohňostroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám