Hlavní obsah

Štola Starý Martin v Krupce se stala kulturní památkou

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Krupka má na svém území další kulturní památku. Z rozhodnutí Ministerstva kultury České republiky byla na konci ledna prohlášena štola Starý Martin včetně dědičné štoly Dürrholz za kulturní památku.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Areál štoly Starý Martin v Krupce

Článek

Součástí Hornické kulturní krajiny Krupka je tak významné důlní dílo zařazené nejvyššími orgány státní správy na seznam památek, které jsou historicky cenné a zasluhují vysoký stupeň památkové ochrany.

Rozhodnutí ministerstva přispělo k tomu, že současné i budoucí generace budou moci obdivovat dědictví našich předků a poznávat historii našeho regionu. Praxe totiž ukazuje, že historická i faktická hodnota památek, které nejsou zařazeny na seznam kulturních památek, je znehodnocována nevhodnými stavebními zásahy či dokonce prostým ničením.

Štola Starý Martin je jedno z nejvýznamnějších starých důlních děl krupského revíru. Otevírá severozápadní část žíly Lukáš, která v dávné minulosti náležela mezi nejdůležitější cínové rudní žíly a se svou směrnou délkou dva kilometry byla nejdelší v České republice a střední Evropě. Od roku 2000 je přístupná veřejnosti.

V rámci projektu Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří se štola Starý Martin jako součást revíru Preisselberg, stala jedním z hlavních statků nominace pro zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám