Hlavní obsah

Štola č. 1 v Jáchymově se může pochlubit novým zázemím

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do jáchymovského podzemí zavítají ročně tisíce návštěvníků, aby si prohlédli místa, kde se dříve dobývalo stříbro a těžil uran.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

V sobotu 21. května proběhlo slavnostní otevření areálu Štoly č. 1 v Jáchymově.

Článek

Ke zkvalitnění služeb pro turisty by nyní mělo přispět i nové zázemí Štoly č. 1. Projekt byl financován s přispěním Regionálního operačního programu Severozápad a Karlovarského kraje.

Jednou z nejvýznamnějších památek upomínajících na bohatou hornickou minulost Jáchymova je Štola č. 1, která byla vyražena v letech 1952 – 1953.  V roce 2005 přešla pod správu Karlovarského kraje a pracovníci Muzea Sokolov se pak zasloužili o to, aby se důlní dílo mohlo otevřít veřejnosti. Co ovšem dosud chybělo, bylo odpovídající zázemí pro turisty a průvodce.

Jako zhotovitel stavby byla vybrána společnost IVPS Inženýrská výstavba a pozemní stavby. „Celkové náklady na vybudování nového zázemí činí 16 miliónů korun. Na realizaci projektu se podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad ve výši 85 procent, zbytek uhradil Karlovarský kraj, který zároveň projekt předfinancoval,” uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák.

V rámci projektu, který byl realizován od května do října minulého roku, byla postavena vstupní budova ve stylu dřevěných lágrových domů. Kromě zázemí pro turisty a průvodce, je v ní umístěna i muzejní a přednášková místnost. Nechybí ani malá expozice upozorňující na politické vězně pracující nedobrovolně v 50. letech minulého století v jáchymovských dolech.

Areál Štoly č. 1 se dočkal také nového oplocení a obnovení tzv. Mauthausenských schodů, po kterých vězni scházeli z lágru Svornost ke stejnojmenné šachtě. Doplněny byly i tři strážní věže a symbolická lágrová brána. Během stavebních prací došlo také ke znovuobjevení lágrové korekce, která byla následně vyčištěna.

„V České republice existuje jako památka na 50. léta minulého století pouze vzorový obnovený tábor Vojna u Příbrami. Cílem projektu proto bylo vytvořit autentický protipól táboru Vojna jako doklad tohoto temného období novodobé historie města Jáchymov. Projektant Jan Woletz při realizaci projektu úzce spolupracoval s Konfederací politických vězňů s důrazem na autenticitu jednotlivých částí stavby,” upřesnil ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Do budoucna Muzeum Sokolov uvažuje o tom, že prodlouží návštěvnický okruh do tzv. stařin a tím i do prostor, kde se v 16. století těžilo stříbro. Zvýšila by se tak atraktivita celého areálu pro turisty. Štola č. 1 je mimo jiné součástí Hornické kulturní krajiny Jáchymov, která je v rámci projektu Montánní krajina Krušnohoří nominována na Seznam světového dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám