Hlavní obsah

Stavba fotbalového stadionu v Karviné má problémy, práce navíc vyjdou na milióny

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V listopadu loňského roku se stavební stroje zakously do fotbalového stadionu v Karviné-Ráji. Stadion z 60. let již nevyhovoval požadavkům Fotbalové národní ligy, a tak město z různých zdrojů získalo peníze na stavbu nového fotbalového stánku na špičkové úrovni. Se stavbou ale začínají být problémy.

Foto: Milan Haluška
Článek

Ty největší může do budoucna způsobit například Rájecký potok, který v místě protéká. Na mimořádném zasedání Rady města konaném 19. března radní schválili práce navíc, například 1 milión korun pro zkapacitnění potoka.

„Znamená to práce navíc. Rada města sice už schválila finance na vícepráce s tím související, ale zároveň už máme i méněpráce, takže dnes finální suma nad rozpočet u stadionu dělá zhruba 3,5 miliónu korun," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová s tím, že důležitý je až závěrečný účet.

Další problém má pak stávající tribuna, která se za zhruba 6 miliónů korun musí opravit. Problémy způsobili i předchozí zhotovitelé, kteří špatně odvedli svou práci. Po oklepání omítek železobetonových konstrukcí bylo zjištěno značné poškození betonu. Je proto nutné provést sanace, jinak nelze zajistit statickou únosnost nosných částí stávajících tribun. Například tyto práce si vyžádají přes 3 milióny korun (z výše uvedené celkové částky).

Ve stávající tribuně byla po provedení sond zjištěna ve stěnách a podlahách značná vlhkost z důvodu špatně provedené hydroizolace, kterou prováděl předchozí zhotovitel. Nekvalitní práce předchozích stavitelů svědčí i o problému špatně provedených dělících stěn, které jsou nestabilní.

„Rekonstrukce stadionu je velká stavba podobně, jako byly ty v minulosti, vždycky byly nějaké problémy: při velké modernizaci ZŠ Mendelovy, rekonstrukci kulturního domu Družba nebo knihovny. Někdy na začátku, někdy v průběhu stavby, vždycky tam byly vícepráce a méněpráce,” řekla mluvčí.

Problémy mohou přibývat

„Problémy, které na stavbě dnes jsou, jsou řešeny tak, jak mají být, prakticky nebylo možné s „kostlivci ve skříni“ počítat na 100 procent dopředu, skutečný problém by mohl být s neřešeným potokem a jeho případnými zásahy do budoucí stavby. Vše ostatní jsou provozní denní věci, kterých se na stavbě objeví určitě ještě několik, prostě to tak je. Rada musí pak v řádném pořádku rozhodovat zcela konkrétně, takže o každém zásahu navíc, o každé více nebo méněpráci,” doplnila mluvčí.

Špičkové zázemí

Rekonstrukce stadionu splní podmínky pro pořádání druholigové i prvoligové soutěže, nové tribuny o kapacitě necelých 5000 míst pro diváky budou zastřešeny a fanoušci tak nebudou muset čelit nepřízni počasí. Navíc budou blíže hrací plochy a blízkost hráčů jim nezkreslí vnímání jejich osobního nasazení a celkového sportovního výkonu.

Rekonstrukce počítá i s vyhřívaným trávníkem a osvětlením hřiště, které umožní organizovat mistrovská utkání pro diváky v atraktivních časech.

Kompletní proměna stadionu bude stát 205 miliónů korun. Až 40 procent z celkové částky pokryje evropská dotace, kterou na jaře loňského roku schválila Regionální rada Moravskoslezska. Další peníze poskytl stát z meziresortní komise ministerstva financí a zbytek doplatí město ze svého rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám