Hlavní obsah

Starožitná komoda korunní princezny a pravnučky Napoleona v roli absolventské práce

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou studenty na Vyšší odborné škole restaurátorské. Jako každému – i jim byl přidělen kus historického mobiliáře, jehož zrestaurování je nedílnou součástí absolutoria. Brzy ale Petr Kolář a Michal Frys zjistili, že jde o víc, než pouhou starožitnost. Pracovat nyní budou na znovu nalezeném unikátu.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Čím je starožitná komoda, na které začínáte pracovat, zajímavá?

Tento kousek nábytku byl vyroben v první polovině 19. století a svým vzhledem spadá do období vídeňského biedermeieru. To by nebylo nic až tak neobvyklého, podobných komod bychom našli mnoho. To, co dělá předmět zajímavým, je vlastnická značka CS pod královskou korunou, která je vypálená na zadní straně komody i na všech zásuvkách a také staré inventární označení ze zámku Moravec.

Co to všechno znamená?

Nejdříve nás napadlo, že by se mohlo jednat o vlastnické označení šlechtické rodiny Salmů, která vlastnila zámek Rájec nad Svitavou. Po osobní návštěvě zámku jsme se však dozvěděli, že Salmové používali jiné označení. Po mnoha diskuzích s pracovníky Národního památkového ústavu a po pátrání na internetu jsme konečně našli stejnou vlastnickou značku i s popisem na webových stránkách jednoho starožitnictví, a to až v italském městě Udine a následně také u bavorského restaurátora pana Kösslera. Právě ten nás informoval o tom, že se jedná o vlastnickou značku korunní princezny Karoly Vasy-Holstein-Gottorpské, která se svým sňatkem s Albertem I. Saským stala oficiálně poslední královnou Saska. V závěru celého pátrání jsme došli k tomu, že Karolinina babička, princezna Stéphanie de Beauharnais, byla adoptivní dcera Napoleona Bonaparte – a tak se Karola stala jeho pravnučkou.

Jak jste ověřili totožnost vzácného kousku nábytku?

Pomohli nám pracovníci Národního památkového ústavu v Brně a také správkyně depozitářů státních zámků Rájec nad Svitavou a Lysice. Oficiální potvrzení o původu komody nám pak došlo od Dr. Dirka Welicha z instituce Státní hrady, zámky a zahrady Saska. Při pátrání nám pomáhali i naši učitelé z Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně.

Jak se stalo, že se tato komoda dostala na území České republiky?

V roce 1848 odkoupila již zmíněný zámek Moravec rodem bádenská a sňatkem švédská princezna Luisa Amélie Bádenská a po její smrti roku 1854 jej spravuje a pobývá v něm právě její dcera Karola, a tak se společně s ní dostala komoda na naše území.

Jak budete postupovat během restaurování?

Na samotném začátku vytvoříme návrh na postup restaurování – tedy takový náš pracovní plán, který prokonzultujeme s pedagogy. Po odsouhlasení můžeme začít pracovat na předmětu. U komody se předpokládá plné obnovení funkční i estetické hodnoty s přihlédnutím ke stáří a významu předmětu.

Tento váš objev nebyl první. Na podobné náhody máte štěstí. Co byste ještě chtěli objevit?

Ano, před rokem jsme odkryli při restaurování jednoho barokního oltáře cenné rukopisy pocházející ze 17. století. Někomu se to nepodaří ani po celoživotní práci, jiný má naopak to štěstí, že se mu to povede hned na samotném začátku, a získá tak náležitou motivaci se do daného oboru ponořit ještě hlouběji. A náš restaurátorský sen? Necháme se raději překvapit, co objevíme příště – a o to větší budeme mít jistě radost z případného nálezu.

Reklama

Výběr článků

Načítám