Hlavní obsah

Starostové středočeských měst se sešli v Poděbradech

Novinky, Jiří Kubík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kolonádě v Poděbradech se ve čtvrtek 12. června uskutečnilo jubilejní 10. setkání starostů a místostarostů Středočeského kraje. Zúčastnila se jej přibližně sedmdesátka zástupců samosprávy ze všech dvanácti středočeských okresů.

Foto: Jiří Kubík

Jubilejního 10. setkání středočeských starostů a místostarostů v Poděbradech se zúčastnilo asi 70 představitelů samospráv.

Článek

V úvodu jednání mezi starosty a jejich zástupce zavítal hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, aby je informoval o aktuálním dění na krajském úřadě.

„V krátké prezentaci jsem hovořil o rozpočtových prioritách a investicích Středočeského kraje. Představit jsem starostům největší projekty kraje, informoval jsem je, jaké mají možnosti čerpání dotací z EU. Současně na jednání zbyl prostor na dotazy,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Na 10. ročníku setkání starostů a místostarostů regionu se starostové dozvěděli nové informace o možnostech výstavby mateřských škol, sportovních zázemí, novele zákona o finanční kontrole nebo radničních periodikách.

„Starosty jsem informoval především o tom, že z Regionálního operačního programu Střední Čechy se nám již podařilo vyčerpat díky celkovou možnou částku 15 miliard korun, přičemž 10,2 miliardy korun je již proplaceno za nejrůznější projekty, které již mohou využívat obyvatelé našeho kraje. Mezi aktuální nejvýznamnější krajské projekty podpořené z peněz EU patří například rozšíření skanzenu v Kouřimi, pořízení interiérů do Leteckého muzea v Mladé Boleslavi, dostavba kolínského muzea nebo Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Zároveň jsem starosty seznámil s průběhem jednání s premiérem Vlády ČR Bohuslavem Sobotkou ohledně podpory sociální péče v kraji, velmi dobrými výsledky ohledně výstavby mateřských škol. Také jsem starosty upozornil, že na podzim bude možné ve středních Čechách se opět přihlásit o tzv. kotlíkové dotace, které bude mít možnost využít až dva tisíce žadatelů. Čili dvakrát více, než tomu bylo vloni,“ řekl hejtman Josef Řihák.  

Na setkání zazněly také informace o úspěšném hospodaření Středočeského kraje a přebytku 825 miliónů Kč za minulý rok, dále shrnutí výsledků ohledně dotací ze středočeských fondů nebo skutečnost, že kraj nedávno podal žádosti do Fondu solidarity EU v celkové výši zhruba 111 miliónů korun na odstranění povodňových škod.

Starostové hejtmanovi poděkovali za péči o hasiče i za opravu místních komunikací. Kriticky se naopak vyjádřili k průběhu sekání trávy u silnic. Hejtman starostům slíbil, že správce silnic upozorní, aby v této oblasti údržby komunikací zjednali nápravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám