Hlavní obsah

Stalo se před 100 lety: nová výstava ve foyer Nové radnice v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 2. října v 16 hodin byla slavnostně otevřena informační výstava Stalo se před 100 lety. Partnerská města vzpomínají společně. Výstavu zahájil primátor města Ostravy Tomáš Macura společně se zástupci partnerských měst z Košic a Katovic.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.10.2018 Výstava Stalo se před 100 lety. Partnerská města vzpomínají společně. Foyer Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí.

Článek

Úvodní slovo přednesla ředitelka Archivu města Ostravy Mgr. Hana Šústková, Ph.D. Návštěvníkům vernisáže výstavy představila hosty ze Slovenska a Polska.

Archiv města Košic zastupovala Mária Hajduková a Michal Tunega. Z partnerského města Katovice výstavu přijeli otevřít Agata Musinska a Michał Dzióbek z Muzea historie Katovic. 

Jak přátelé z Košic, tak z Katovic přítomným vysvětlili složitou situaci v obou městech po konci první světové války a velmi náročné jednání při ustavování Polské republiky a urovnávání hranic z Československem. V případě Slovenska pak konečné jednání při ustavení Československa z pohledu Košického regionu.

Prostřednictvím historických dokumentů - fotografií, map, plakátů i soudobého tisku - se návštěvníci mohou přenést do doby, kdy zanikala habsburská monarchie a německé císařství a ve střední Evropě se rodily nové národní státy. 

Návštěvníci mohu získat řadu zajímavých informací o hospodářském, společenském a politickém životě všech tří měst v uvedeném období, i o významných osobnostech, které se do dějin Katovic, Košic a Moravské Ostravy v té době nesmazatelně zapsaly.

Výstava bude veřejnosti přístupná do konce října. Denně, včetně víkendů od 8 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám