Hlavní obsah

Srdcový král bude k vidění v divadle Kalich

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

All Shook Up bude mít svou českou premiéru pod názvem Srdcový král 21. září v pražském Divadle Kalich v režii Šimona Cabana a s choreografií Petry Pavroničové.

Foto: Petr Mráček

Z tiskovky k muzikálu Srdcový král

Článek

Na tiskové konferenci v muzeu voskových figurín Grévin, která proběhla 29. března, tvůrci také odhalili herecké obsazení, které kombinuje osvědčené tváře Divadla Kalich v čele s Janem Křížem s několika slibnými „nováčky“.

Nesmrtelné hity Elvise Presleyho doprovázejí adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete z roku 1602. Do Ameriky 50. let její děj převedl prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor titulů Miluji tě, ale… či Memphis).

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi, kde měl premiéru v březnu 2005. Po více než 200 reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné. Muzikál byl nastudován rovněž v Japonsku, Koreji, Německu, Švédsku a Holandsku.

Do scénáře se vešlo celkem 24 Presleyho slavných písní, včetně Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, Don’t Be Cruel, Love Me Tender, Heartbreak Hotel, A Little Less Conversation nebo Hound Dog.

„Srdcový král je třetím zahraničním muzikálem, který v Divadle Kalich vyprodukujeme. První světový muzikálový titul jsme po řadě původních českých muzikálů uvedli v roce 2012. Jde o legendární Pomádu, o níž se po pražské premiéře vyjádřil majitel práv Ronald S. Taft, že v Divadle Kalich viděl možná nejmenší jeviště, na kterém Pomáda byla hrána, a viděl také ty nejlepší sólisty, jaké kdy v životě měl možnost zhlédnout. Lepší než v Americe, Austrálii nebo kdekoli jinde v Evropě. Posilněni takovou poklonou i ohlasy u nás jsme o dva roky později nastudovali neméně slavnou Horečku sobotní noci – s ještě vyššími nároky. Oba dva tituly se, věřím, povedly, ostatně hrajeme je dodnes," řekl Michal Kocourek, producent a majitel Divadla Kalich.

Děj muzikálu:

Do jednoho konzervativního amerického státu, uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama. 

Setkává se tu s ráznou dívkou, opravářkou motorek Natalií, jejím ovdovělým otcem Jimem, pragmatickou majitelkou baru Sylvií a její nenapravitelně romantickou dcerou Lorraine, zakřiknutým Dennisem, krásnou intelektuálkou Sandrou, konzervativní starostkou Matildou, jejím poslušným synem Deanem a loajálním šerifem Earlem.

Všichni obyvatelé městečka mají životy, jaké žít nechtějí, ale chybí jim odvaha na nich cokoli změnit. Přitom by pro začátek stačilo alespoň se odvážit… hodit minci do jukeboxu!

Výběr článků

Načítám