Hlavní obsah

Sprejeři pomalovali českobudějovické středisko mládeže

Novinky, Ondřej Trojek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salesiánské středisko mládeže nabídlo v rámci Graffiti Jam své prostory mladým sprejerům. Díky „mladým umělcům“ chtějí organizátoři znovu graffiti vrátit punc umění nikoliv vandalství. Graffiti jsou umístěny v prostorách využívaných mladými lidmi a díky tomu je mohou pozitivně ovlivňovat a inspirovat.

Foto: Ondřej Trojek
Článek

Nejeden z obyvatel Českých Budějovic měl už možnost setkat se s vandalstvím - seberealizací některých „umělců“ sprejerů. Jejich rádoby umělecké podpisy k velké zlosti místních zdobí mnoho budov, podchodů, vlaků a památek po celém krajském městě. Tyto podpisy (tegi) nemají co dočinění s opravdovým pojetím graffiti, které tak, jak je známe dnes, vzniklo jako druh umění v 70. letech v USA.

„Jihočeská policie případy sprejerství vyšetřuje pravidelně v místech, kde se nové "graffiti" výtvory objeví, jako jsou například pevné budovy, motorová vozidla atd.,“ uvedl Bc. Milan Bajcura, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. „V případě graffiti nerozhoduje výše způsobené škody, ale samotný čin, neboť sprejerství je podle § 228 a § 257b vždy trestným činem (nejedná se o soukromé objekty),“ dodal mluvčí.

Podle statistiky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje se sprejerům v Jihočeském kraji nejvíce „dařilo“ v roce 2008, tehdy Policie ČR řešila 156 trestních činů sprejerství. Od tohoto roku počet případů rapidně klesl, např. v roce 2012 tomu bylo jen 34 případů a letos do dnešního dne eviduje Police ČR 13 hlášení spojené se sprejerstvím.

V Českých Budějovicích nemají mladí „umělci“ prostor pro svoji realizaci, aniž by porušovali zákon. Proto se Salesiánské středisko mládeže - dům dětí a mládeže České Budějovice rozhodlo v rámci klubu Oráč nabídnout své prostory v interiéru i exteriéru Střediska těmto mladým umělcům.

V rámci již druhého Graffiti Jam s názvem Way of life měli možnost se tito umělci věnující se graffiti realizovat a své malby zvěčnit na místech které mladým lidem patří – v Salesiánském středisku mládeže. Umělecká díla tak budou moci inspirovat své vrstevníky a pokusit se znovu vrátit graffiti punc umění a nikoliv jen vandalství.

Jak zdůraznil spoluorganizátor a klient klubu Oráč Lukáš Borovka: "Záměr akce Way of life bylo podpořit mladé lidi, co si moc nevěří a nic nedělají, aby taky něco zkusili. Spousta mých kamarádů kouří, pije alkohol a pohybuje se v drogách. Myslím, že to je zbytečné a neúčelné. Taky jsem jeden čas vysedával venku, neučil jsem se, dělal jsem bordel, různé problémy atd. Jenže pak mi umřel jeden blízký člověk, který mě podporoval ve všem, i když se mu například graffiti nelíbily. To mi otevřelo oči a zjistil jsem, že to chce mít nějak smysl života a napadlo mě udělat takovéto akce pro mladé, aby nedopadli jako já."

„Akcička se velice dobře vydařila a sprejerům i mladým se velice líbila, proto na příští rok chystáme další ročník,“ řekl vedoucí klubu Oráč Luděk Beneš.

Otevřené kluby nabízí aktivity za přítomnosti sociálního pracovníka pro neorganizovanou mládež ve věku 13 -26 let. Mladí lidé si mohou graffiti  prohlédnou i v době letních prázdnin, otevřeno je vždy po–čt  15.30–17.00 hodin. Salesiánské středisko mládeže naleznou mladí lidé v Českých Budějovicích poblíž zastávky MHD - Vysokoškolské koleje.

Reklama

Výběr článků

Načítám