Hlavní obsah

Sportovní lávka přes řeku Olši spojuje Zahradu dvou břehů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v podmračeném počasí v neděli 22. července si lidé nenechali ujít možnost projít se po čerstvě otevřené Sportovní lávce, která se stala komunikačním uzlem v rekreačně sportovních oblastech Českého Těšína a Cieszyna.

Foto: Josef Zajíc

Sportovní lávka přes řeku Olši z Českého Těšína do Cieszyna.

Článek

Obě města jsou propojena již čtyřmi mosty. Dvěma silničními, jedním železničním a lávkou pro pěší a cyklisty.

Nejslavnější je Most svobody, který byl postaven v roce 1903 na počest 55. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Otevřen byl 18. srpna 1903. V roce 1920 se náhle stal mostem pohraničním, když bylo město diplomatickou cestou rozděleno na Český Těšín a Cieszyn. V roce 1970 podlehl povodním a byl vybudován kompletně znovu do současné podoby.

Od tohoto mostu se může návštěvník pohybovat Sport parkem na obou stranách řeky Olše. Po celé trase je vybudováno 29 zastavení, které návštěvníkovi přibližují místo kde právě stojí.

Těsně před  parkem Adama Sikory byla na počátku června zprovozněna nová Sportovní lávka široká 6 metrů a dlouhá 100 metrů pro pěší a cyklisty. Tím byl dovršen projekt Těš se Těšínem - Zahradou dvou břehů.

Na levém břehu řeky Olše jsou sportovní areály, fotbalové hřiště, tenisové kurty, Kulturní a společenský dům a v neposlední řadě nově revitalizovaný park Adama Sikory. Nově byl vybudován taneční altán, z bývalé nevzhledné požární nádrže je krásné jezírko s ostrůvkem.

Na polské straně řeky Olzy jsou nové pěšinky, cesty a cyklostezky, které vzájemně propojují zajímavá místa v okolí. Na ostrůvku poblíž lávky je vybudována mozaika znázorňující hranice států Evropy. O kousek dále je kemping OLZA sousedící s malým jezírkem, kde se lidé prohánějí na lodičkách. Díky vybudované Sportovní lávce je propojen tříkilometrový okruh pro cyklisty, běžce a bruslaře.

Projekt byl spolufinancován EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci operačního programu přeshraniční spolupráce ČR a Polska 2007 - 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám