Hlavní obsah

Společnost Trimill školí studenty průmyslovky během speciálních stáží

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojírenská společnost Trimill, a.s. pořádá speciální jednodenní praktické stáže pro studenty 3. ročníku odborných škol. Cílem je získat do budoucna nové kvalifikované pracovníky. Poslední v letošním školním roce se uskuteční 9. května přímo v budově firmy ve Zlíně.

Foto: Trimill a.s.
Článek

Prohlídka firmy, ukázka výrobních procesů i využití obráběcích strojů v praxi, příležitost nahlédnout konstruktérům a montérům pod ruce, ale hlavně si něco vyzkoušet. Takovou možnost nabízí společnost Trimill studentům Střední průmyslová škola Zlín.

„Naší snahou je ukázat studentům nejen jak to u nás vypadá, ale získat od nich třeba i zpětnou vazbu a nové podněty,“ říká Milan Chludil, penzista, který stál od počátku u rozjezdu firmy, pracoval zde řadu let jako prodejce a dnes se věnuje nastupující generaci jako školící pracovník. „Výhodou je, že se jim můžeme věnovat individuálně, protože školení jsou vždy pouze pro dva studenty. Tyto stáže mají v rámci výuky nepovinné a většina z těch, co k nám přichází, má skutečně zájem dozvědět se a naučit se něco nového.“

Praktické stáže oceňují nejen sami studenti, ale i ředitelé a učitelé odborných škol. „Kluci jsou velice spokojení a chodí třeba právě do Trimillu rádi, jednoznačně se shodují na tom, že z hlediska přístupu, programu i organizace stáží patří tato firma jasně mezi nejlepší, uvádí pedagog Michal Jelínek ze SPŠ Zlín a doplňuje: „Seznámení s praxí je neocenitelné, protože to jim škola při veškeré snaze nikdy nemůže poskytnout. A nakouknout "pod pokličku" skutečné strojírenské firmy je pro ně víc než zajímavé.“

Celodenní stáže připravuje pro studenty Trimill pravidelně jednou v měsíci během školního roku již třetím rokem. Za tuto dobu firmu navštívilo již přes šedesát studentů.  

Není to však jediná aktivita na podporu náboru kvalifikovaných pracovníků. „Studentům umožňujeme nastoupit i na dlouhodobější praxe a brigády, které využívají při studiu nebo zpracování svých diplomových pracích,“ vysvětluje Ivona Obdržálková z personálního oddělení firmy. „Na základě této zkušenosti se nám v poslední době do firmy vrátili již tři studenti, které jsme hned po ukončení studia přijali na běžný pracovní poměr,” dodala.

Jedním z nich je Pavel Uherec, který studoval na vysoké škole konstrukci strojů a zařízení. V roce 2012 hledal při studiích brigádu v oboru. „Řekl jsem si, že oslovím pár strojírenských firem v okolí bydliště a uvidím, jestli se vůbec někdo ozve. První mě napadla firma Trimill, jelikož jsem v ní byl „kdysi dávno“ ještě na střední škole na exkurzi a zaujala mě,“ popisuje své pracovní začátky v Trimillu Pavel Uherec.

„Část léta jsem strávil tedy na montáži a větší část v konstrukci. Následně jsme se s vedením domluvili, že bych mohl chodit na brigádu i v průběhu školy dle mých časových možností. Takže jsem až do konce studia chodil ve volných dnech na brigádu a po škole rovnou nastoupil,“ vzpomíná Pavel Uherec.

Složitý proces náboru zaměstnanců plánuje Trimill výhledově řešit i vytvořením vlastní akademie, ve které by si chtěla firma vychovávat a školit nové pracovníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám